Zašto su nam putni blogovi neophodni?

Podeli

Ivana Kovačević se pre svakog putovanja vrlo dugo i detaljno informiše i istražuje o određenom mestu, gradu državi. Tako je i shvatila da kod nas nema mnogo blogova koji su konkretni i koji će vam dati korisne, precizne informacije o tome kako da ipak negde stignete čak iako niste Rokfeler. Smatra da je plan putovanja veoma važan, pa je tako i nastala ideja da ispriča svoju priču na blogu Moje putovanje i pomogne budućim putnicima da lakše dođu do informacija.

Sve nijanse Sardinije

“Od rane mladosti imam prilike da mnogo putujem. Uvek su me facinirale različite kulture, to je magnet koji me privlači. Putovanja ti otvaraju oči i pružaju ti mogućnost da istražiš drugačije zemlje i kulture i da, na kraju, i sebe negde promeniš, unaprediš, sagledaš iz drugog ugla. Putovanja nisu samo kofer u ruci i put pod noge, već iskreno, duboko uživanje, neizvesnost, leptirići u stomaku, iščekivanje. Svako moje putovanje, svako iskustvo koje sam doživela vrednije je od bilo čega materijalnog što sebi mogu da priuštim. Najbitnije je da su vam vidici široki, da ste spremni da se promenite, da se razočarate, i da ostanete bez daha. Onda je sve lakše”, kaže Ivana u razgovoru za “92 putovanja”.

Lisabon
Lisabon

Kolmar, diskretni šarm Francuske

I putnik i turista na Ivaninom blogu mogu pronaći korisne informacije. A razlike među njima i te kako ima…

“Više je namenjen putnicima, jer putnik prosto želi da upozna svet i svuda se oseća ‘kao kod kuće’. Mora biti otvorenog uma da bi bio sposoban da spozna veličanstvenost onoga što vidi. Kada putnik krene na put, nikad ne zna koliko daleko će stići i šta sve može na tom putu da mu se desi. Zato je mnogo bitno biti otvoren za nove izazove i iskustva. Onaj ko sebe doživljava kao putnika, a ne kao turistu, taj je uvek znatiželjan, ima istraživački duh, ume da se prepusti, da rizikuje, da uvek hoće još i još…”

Ibica
Ibica

96 sati u Sankt Peterburgu

Od svih destinacija koje je obišla, Španija ima posebno mesto u Ivaninom srcu, njena je druga kuća i zemlja u kojoj se najprijatnije oseća. A Berlin je grad u kome bi, osim u Španiji, želela da živi. Kako kaže, ima gradova u kojima se osećate kao da oduvek tu pripadate.

A koja zemlja je sledeća na listi?

“Najlepše stvari mi se dese kada ne planiram. Ipak, zemlje i mesta koja želim da posetim prvom mogućom prilikom su Japan, Patagonija i Ognjena zemlja, Azori, Iran, Azerbejdžan, Kazahstan i da odem na put Transsibirskom železnicom. Iskreno se nadam da ćete uskoro čitati dogodovštine i zanimljivosti i sa tih destinacija.“

Masovni turizam počeo je da pogađa mnoge zemlje, a „najglasniji“ su stanovnici Barselone, koji su objavili rat turistima. Kako izbeći turističke klopke?

“Ljudi putuju, spoznaju različitosti i uživaju u njima, to je divna stvar. U svakom gradu (Barseloni, Njujorku, Parizu, Veneciji, Dubrovniku...) ćete naići na delove grada sa puno turista. Naravno, treba i tuda proći, videti, slikati se...ali onda bežite na neko skriveno i tajnovito mesto. Svaki grad ih ima, samo se dobro raspitajte kod lokalaca. Verujte, ima ih pregršt. Ja na blogu uglavnom i preporučujem mesta koja nisu turistički cirkus, već skriveni gurmanski, kulturološki, istorijski biseri koje turisti još nisu stigli da pregaze.“

Ivana preporučuje sve destinacije smatrajući da nije bitno gde ideš jer putovanja jednostavno menjaju ljude.

Dok se krećete kroz život, ostavljate pečat i menjate stvari i sebe, ma koliko se to vama čini nevidljivo. Onda, zauzvrat, život i putovanja menjaju i oblikuju vas. Probajte, desiće vam se neverovatne stvari. Vikend putovanja su kao izmišljena za to. Trenutno iz Niša, Temišvara, pa čak i iz Beograda mogu da se nađu povratne avionske karte već od dvadesetak evra. Kafa u Milanu ili Bergamu, pivo u Bratislavi, kobaje u Berlinu…”

Saragosa
Saragosa

Slovenija, iz zelenih prostranstava u kamenite vrhove

Za par dana je očekuje vikend u Ajndhovenu, u kome je već bila par puta, ali mu se uvek rado vraća, jer tamo najbrže napuni baterije za novu nedelju. A za vikend putovanja zgodna je i Srbija.

“Srbiju sam obišla uzduž i popreko još kao klinka i zato me sad ne fasciniraju razne nove ‘senzacije’ za previše novca. Srbija je najlepša kad zađete u njene najtiše, najzelenije, najbistrije šume i potoke, gde vam pogled puca na drugi kraj zemlje i gde osim vas, mira i tišine, nema ničega. Od destinacija volim Uvac, iako je kao i mnogi naši krajevi daleko od kvalitetne turističke ponude (nedostatak sadržaja, putokaza...), uvek sam za ludi rafting, a najlepše mi je uz pravu domaću hranu zbog koje moram da otkopčam dugme na pantalonama i da me nije blam (smeh)“, zaključuje Ivana u razgovoru za naš portal.

Sintra, Portugal
Sintra, Portugal

Berlin
Berlin

Madrid
Madrid

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20154 idi na stranu