foto: thinkstock
foto: thinkstock

Priča o poslednjoj "veštici" u Evropi "mamac" za turiste

Podeli

Jedan švajcarski muzej posvetio je svoj prostor „poslednjoj ubijenoj veštici u Evropi“ Ani Goldi. Skoro dva veka je moralo da prođe da lokalne vlasti speru ljagu s imena ove nesrećne žene.

U kuli Hangiturm u Glarusu prošle nedelje svečano je otvoren muzej posvećen Ani Goldi, koji će se, osim njenim likom i delom, baviti i drugim temama, uključujući i zablude o vešticama, ali i snagu Švajcarske u trenutku njene smrti.

Priča o Ani Goldi je veoma intrigantna i dirljiva. Novinar i advokat Valter Hauser, koji je ponajviše pomogao da se skine ljaga s njenog imena, ističe da je upravo Ana razlog zbog kojeg turisti posećuju ovaj grad u istočnoj Švajcarskoj. Kako kaže, njena priča sadrži sve što je potrebno – ljubav, moć, intrigu i smrt.

Ana se rodila u siromašnoj porodici u oktobru 1734. godine. U 31. godini je zatrudnela, ali tokom prve noći života beba se ugušila i preminula. Optužena je da je ubila svoje dete nakon čega je stavljena na stub srama.

Pobegla je u Glarus, gde je pronašla posao kod bogatog zemljoposednika, a tamo je započela vezu sa njegovim sinom i dobila vanbračnog sina. Pošto nije bila u mogućnosti da zadrži bebu, Goldi je prihvatila posao služavke u kući lokalnog sudije Džoana Džejkoma Šudija. Nedugo pošto je započela novi posao, jedna od sudijinih ćerki našla je iglu u svom mleku. Goldi je prihvatila krivicu i napustila posao. Samo 18 dana nakon što je napustila oblast, sudijina ćerka je tvrdila da je počela da povraća igle.

Javnost je verovala da je Goldi proklela devojku, pa je sudija naložio da se Ana uhapsi. Nekoliko članova sudijine porodice svedočilo je protiv nje. Smatrajući da je veštica, vezivali su joj kamenje oko nogu i terali je da prizna. Pod pritiskom, tačnije u bolovima, ona je to i uradila, a ubijena je 1782. godine.

Iako je i tada to bila skandalozna odluka za državu poput Švajcarske, tek 2008. godine parlament Glarusa je skinuo ljagu s imena nesrećne žene. Nedavno pronađeni dokazi sugerišu da je sudija zapravo imao aferu sa Anom, što bi u to vreme jako narušilo njegov ugled, pa se pretpostavlja da je imao dobar motiv da je ubije.

Muzej posvećen Ani Goldi biće otvoren od aprila do oktobra, tačnije od srede do petka u vreme između 13:30 i 18h, a karta će koštati 10 franaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20159 idi na stranu