Izvor: B92

Destinacija ne mora da bude daleko, da bi putovanje bilo lepo. Subotica, lepa varoš na severu Bačke, uvek osvoji posetioce svojim znamenitostima, Palićkim jezerom sa Zoološkim vrtom i lepim mestima za uživanje u dobroj hrani i vinima.

Piše: Marina Jablanov Stojanović

Izvor:
dnevnik.rs

Palić je 2015. godine bio dobitinik Zlatne jabuke, priznanja Svetskog udruženja turističkih novinara "Fidžet“.

Ovo prestižno priznanje prvi put je dobila neka turistička destinacija u Srbiji, a "Fidžet“ je prepoznao prirodno, kulturno i istorijsko nasleđe ove destinacije.

Nabrajamo pet razloga zašto bi neizostavno trebalo da posetite Suboticu:

Gradska kuća

Foto: Thinkstock

Svakako jedna od najvećih atrakcija Subotice.

Zgrada koja dominira subotičkim centrom je rađena je u stilu mađarske secesije početkom XX veka. Peštanske arhitekte Komor i Jakab su ovom građevinom dali pečat Subotici, a sigurno će vas oduševiti koliko su vodili računa o svakom detalju bilo da je u pitanju spoljni ili unitrašnji izgled.

Neizostavno je posetite od utorka do petka, jer tih dana u 12 sati je organizovan vodič koji će vas provesti po ovom lepom zdanju i upoznati vas s njegovim istorijatom i zanimljivostima.

Fontane i Rajhlova palata

Foto: Thinkstock

Oko Gradske kuće se nalaze dve fontane od čuvene žolnai keramike – jedna je plave boje, dok je druga zelene i sigurno daju čar trgu oko Gradske kuće.

Nedaleko odatle nalazi se i ne manje poznata prelepa Rajhlova palata, porodična kuća poznatog peštanskog arhitekte Ferenca Rajhla. Inspiraciju za ovakvu kuću Rajhl je našao u folklornim elementima mađarske pokrajine Erdelj i stilski pripada secesiji.

Danas je u njoj smeštena Galerija moderne umetnosti.

U njenom prostranom dvorištu se nalazi bašta kafića, gde vredi probati kafu sa šlagom.

Lud lab i šomloi galuške

Kada se umorite od razgledanja, a već ste na Trgu, svakako svratite na ovdašnje nadaleko čuvene poslastice.

Lud lab je čokoladna torta s višnjama izuzetnog ukusa, a šomloi galuške poslastica zbog koje ćete se sigurno vraćati u Suboticu. Priča kaže da ih je smislio Karolj Golerič, glavni konobar legendarnog restorana "Gundel” u Budimpešti.

Želeći da impresionira izabranicu svog srca, on je od sastojaka koje je našao u kuhinji na brzinu smislio desert - piškote sa čokoladnim i vanila prelivom, rumom, suvim grožđem i šlagom. Dami se dopao, ali i svim onim potonjim koji su ga probali.

Gradski muzej i Sinagoga

Foto: Thinkstock

Iako možda niste veliki ljubitelj muzeja, subotički muzej će vam se dopasti. Uvek imaju sjajne i zanimljive postavke.

Kada se umorite od razledanja muzejskih eksponata, u blizini se nalazi i čuvena Sinagoga koju su projektovali iste arhitekte kao i Gradsku kuću. Ona je dugo bila devastirana, ali se sada obnavlja i zasijaće u punom sjaju. Za sada je obnovljena spoljna fasada i kupola od žolnai keramke, a ostali su unitrašnji radovi.

Veća je i raskošnija od novosadske sinagoge, i kada bude potpuno obnovljena biće prava atrakcija.

Palićko jezero i Zoološki vrt

Kada ste obišli sve ove destinacije, vreme je da se otisnete na Palić.

Naime, nedaleko od Subotice se nalazi Palićko jezero na kome je smešteno čuveno letovalište s početka XX veka.

Divne vile koje se nalaze na obali i u velikom parku pored jezera potvrđuju da je ovo pred Opatije (u Hrvatskoj) zaista bilo pravo mondensko letovalište na prostoru Balkana.

Prepoznatljiv stil gradnje kapitalnih objekata na Paliću je delo već poznatog dvojca Komora i Jakaba.

Posle dobrog ručka, svakako će prijati šetnja po Zoološkom vrtu, naročito deci.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.