Izvor: B92

Najlepša mesta za odmor i uživanje u Sredozemlju: Tirkizno more Sardinije. Najveći akva-parkovi na Kipru. Bleštava belina Mikonosa.

Na moru se najviše uživa - na ostrvu. Pravi hedonisti sigurno će za svoj odmor da izaberu jedno od prelepih ostrva Mediterana. Španci mogu da se pohvale šarenom Majorkom, Italijani zagonetnom Sardinijom, dok Grci imaju elitni Mikonos.Kipar pruža autentičnu mešavinu kultura, a poslednjih godina sve više turista osvaja i simpatični Hvar.

1. Španski raj za turiste svakako su Balearska ostrva, među kojima je i najveća Palma de Majorka. Turisti će moći da uživaju u skrivenim lagunama, prelepim peščanim plažama koje se nalaze duž obale i dugačke su 554 kilometra. Ovde se nalazi i jedna od deset najlepših plaža Španije, čuvena Plaja de Palma, koja je duga šest kilometara i mesto je za idealan provod.Na obodu grada je „Akva siti“, najveći vodeni park u Španiji, a ovo je i raj za golfere. Katedrala, Almudaina palata i Lonja riblja pijaca specifična su turistička mesta koja vredi posetiti.

2. Poput drugih ostrva iz grupe Kiklade, Mikonos karakteriše tipičan grčki krajolik, bleštavo bele mermerne kuće i ulice, vetrenjače, antički hramovi i taverne. Duž obale se smenjuju prelepe plaže, a voda je toliko bistra da se mogu videti školjke i raznobojno kamenje. Većina plaža je na južnom delu ostrva, gde se nalaze mnogobrojni barovi i restorani u kojima se tokom leta organizuju žurke, a ljubitelji aktivnog odmora mogu uživati u sportovima na vodi.

3. Autentičan odmor na ostrvima Sredozemlja sigurno pruža i Kipar, gde turisti mogu da osete šarm mešavina kultura. Ovo je najtoplije ostrvo Mediterana. Plaže su peščane, ali ima i šljunkovitih, a oni koji ga posete, treba da znaju da su hoteli izuzetno dobro opremljeni. U blizini većih mesta su veliki šoping-centri koji su poznati po izuzetno pristupačnim cenama. Kiparska kuhinja je slična grčkoj. Ovde se nalaze i četiri velika tematska vodena parka, među kojima je najveći u Evropi upravo „Akva Napi“.

4. Sunčani Hvar se diči bujnom vegetacijom, a okolo su brda prekrivena lavandom, vinogradi u njihovom podnožju i peskovite plaže u malenim zalivima i na skrivenim ostrvcima. Simpatični restorani u pomorskom stilu, mnoštvo dućana i noćni život usred uskih uličica čine poseban šmek ovog dalmatinskog ostrva.

5. Već godinama Sardinija predstavlja jedno od najelitnijih letovališta u Evropi. Ono što najviše privlači mnogobrojne turiste su predivne plaže sa kristalno belim peskom, tirkizno more i moderni hotelski kompleksi. Ostrvo se sastoji od mnogobrojnih turističkih mesta, od kojih su najpoznatija Kosta Smeralda, Porto Červo i Porto Rotondo. Sardinija je ostrvo sa obalom dugom 2.000 kilometara, pogodnom za jedrenje, naročito uz severnu i istočnu obalu, koje imaju mnoge prirodne zaklone i luke.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.