Izvor: J. K.

Autor: {"id":814228,"id_news":2312554,"name":"J.","surname":"K."}

Itaka (Ithaca) je grčko ostrvo koje se nalazi u Jonskom moru, na severoistočnoj obali Kefalonije i zapadno od kontinentalne Grčke. Ostrvo Itaka ima površinu od 120 kvadratnih kilometara što je pozicionira kao drugo najmanje ostrvo od sedam glavnih jonskih ostrva.

Itaka je dobila ime po mitološkom heroju Itakusu, koji je zajedno sa svojom braćom kolonizovao ovo ostrvo oko 1320. godine pre nove ere. Iako je ime Ithaki ostalo nepromenjeno još od antičkih vremena, pisani dokumenti iz različitih perioda pokazuju da se ostrvo nazivalo i drugačijim imenima. U pitanju su bili nazivi: Thiaki za vreme vizantijskog perioda, Teaki za vreme venecijanskog, a Fiaki za vreme osmanskog. Takođe, po nekim drugim izvorima, ostrvo je dobilo ime od grčke reči “ithy”, što znači veseo, a po nekim od feničanske reči “utica”, što znači kolonija.

Najprepoznatljiviji simbol Itake svakako je Odisej, s obzirom na to da je Itaka prvenstveno poznata kao postojbina ovog Homerovog junaka, koji je opevan u “Ilijadi” i “Odiseji”. Po Homeru, Odisej je bio kralj Itake, i heroj koji je imao značajnu ulogu u Trojanskom ratu, nakon čega se vraća u svoju domovinu, na ovo ostrvo. I dan danas, Itaka simbolizuje nostalgiju, povratak u utočište i ispunjenje cilja.

Peščane plaže kojima se širi opojni miris borova nateraće vas da zaboravite na svakodnevne probleme i prepustite se odmoru. Ukoliko se odlučite za neku divlju plažu, kakvih na ostrvu ima mnogo, odmor i beg od svakodnevnih briga vam je zagarantovan.

Ostrvo Itaka je takođe poznata po maslini, staroj više od 1500 godina. Sela na ovom ostrvu su poznata po očuvanju tradicionalnog građenja kuća. U nekim selima je zabranjeno graditi u modernom stilu, a postoji i ograničenje boja koje mogu biti korišćene. Robola, čuveno vino, kao i mladi sir mizitra, bogato istorijsko nasleđe i gostoprimstvo lokalnog stanovništva samo su neki od razloga da se dođe na ovo živopisno malo ostrvo.

Foto: Shutterstock/Superstar

Plaže na ostrvu Itaka

Tirkizno plavo more, šljunkovite i peščane plaže samo su delić ovog raja na zemlji.

Titulu najlepše plaže na Odisejevom ostrvu nosi plaža "Agios Ioannis", pored nje izdvajaju se i plaža "Louts", "Sarakiniko" plaža, "Filiatro" plaža i
plaža "Afales".

Ukoliko želite da ovu 2023. godinu obeležite predivnim putovanjem gde ćete odmoriti i fizički i psihički od svakodnevnih problema i obaveza, ostrvo Itaka je prava adresa za vas!

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.