Foto: Shutterstock/wjarek
Foto: Shutterstock/wjarek

Nestvarno ostrvo sa samo jednom kućom: "Običnim smrtnicima" zabranjen ulaz, evo i zašto VIDEO

Podeli

Vulkansko ostrvo Surtsej nalazi se u Atlantskom okeanu, na udaljenosti od 32 kilometara južno od obala Islanda. Nastalo je kao posledica velike podmorske erupcije do koje je došlo u novembru 1963. godine.

Erupcija je krenula sa dubine od 130 metara i trajala cele tri godine, pa je do 1967. stvoreno ostrvo površine 2,7 kvadratnih kilometara. Zbog toga ni ne čudi što je ostrvo dobilo ime po nordijskom mitološkom božanstvu vatre Surtru (ili Surtu).

Erozija tla i jaki vetrovi na severu Europe vremenom su smanjili njegovu površinu na oko 1,3 kilometara kvadratnih, ali nisu i interesovanje naučnika za to misteriozno područje.

Surtsej je zaštićeno područje, koje se nalazi i na Uneskovoj listu Svetske baštine. Pristup ostrvu imaju samo odabrani botaničari, biolozi i vulkanolozi. Njihov glavni cilj i zadatak je da prouče kako nastaje ekosistem ostva, bez ikakvog uticaja ljudi.

Na ostrvu se nalazi samo jedan objekat u kojoj su smešteni stručnjaci koji proučavaju život i promene na Surtseju.

Zanimljivo je da se, pre svakog iskrcavanja na ostrvo, svaki naučnik temeljno pregleda da se slučajno ne bi desilo da prenese neko seme ili nešto drugo što bi svojim klijanjem ili hemijskim sastavom moglo da poremeti prirodni ekosistem ostrva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5355 idi na stranu