Foto: Shutterstock/tilialucida
Foto: Shutterstock/tilialucida

Grci žele da presele celo selo

Podeli

Metamorfozi je malo naselje na Tesaliji, poznato po gustoj borovoj šumi i lepoj obali.

To je idealna destinacija za miran odmor, koja zbog svoje mikroklime deluje kao vazdušna banja. Međutim, mesto nažalost nije poznato samo po tome, već je u istoriji poznato kao mesto koje su pustošile ozbiljne poplave. Meštanima je izgleda svega dosta, pa su odlučili da uzmu stvari u svoje ruke.

Stanovnici grčkog Metamorfozija su izglasali, žele da presele celo selo kako se istorija ne bi više ponavljala. Nakon poslednje poplave u septembru, odlučili su da život nastave na drugom mestu, kako bi se zaštitili od budućih katastrofa podstaknutih klimatskim promenama.

Metamorfozi, koji je takođe bio poplavljen 1953. i 1994. godine, gotovo je nestao pod vodom početkom septembra nakon oluje. Selo je tada bilo potpuno opustošeno, a stanovnici su u novembru odlučili da glasaju kako bi se preselili negde drugde, navodi Reuters.

Nakon neformalnog glasanja, većina je odlčila da se preseli, pa je pokrenuta i zvanična inicijativa. Stanovnici će sada predlog uputiti vladi zajedno sa tehničkom studijom izvodljivosti, a tu odluku je podržao i premijer Grčke.

Interesantno je navesti da ime sela Metamorfosi ime na grčkom znači promena ili preobražaj, što je u njihovom slučaju zaista adekvatan naziv.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5336 idi na stranu