Foto: Shutterstock/Iurii Dzivinskyi
Foto: Shutterstock/Iurii Dzivinskyi

Ovo je jedna od najlepših statua na celom svetu: Sagrađena je da bi "čuvala ceo svet" VIDEO

Podeli

Jednu od najviših statua u Kini naći ćete na južnoj obali ostrva Hainan, nedaleko od primorskog grada Sanje, koji turisti rado posećuju zbog prelepe prirode, kao i zanimljivih tradicija...

Na jugu Kine nalazi se jedna od najimpresivnijih statua na svetu - Guanjin iz Nanšana, visoka 108 metara, napravljena od legure titanijuma. Naći ćete ga na južnoj obali ostrva Hainan, u kulturno-turističkoj zoni Nanšan, koju turisti vole da posećuju zbog prirode, planina i plaža, zanimljivih tradicija i kulture i posebno mirne atmosfere. Zona kulturnog turizma Nanšan nalazi se 40 kilometara jugozapadno od grada Sanje.

Kineska statua, koja je jedna od najznačajnijih atrakcija u tom delu zemlje, predstavlja budističku boginju milosrđa i simbolizuje saosećanje, a budisti veruju da ona čuje molitve i štiti ljude i oslobađa od patnje. Guaniin iz Nanhaija ima tri strane: prva strana drži lotos, druga strana drži budističke svitke, a treća strana drži perle Bude.

Strana statue okrenuta ka Južnom kineskom moru predstavlja Guanjinov blagoslov Kini, ali i celom svetu. Obožan širom Azije, Guaniin je poznat i pod drugim imenima: Kannon (japanski), Gvan-eum (korejski), Kuan Am (vijetnamski).

Statua je završena 2005. godine, nakon šest godina izgradnje, kada je na ceremoniju došlo više od stotinu budističkih monaha i desetine hiljada hodočasnika.

Na listi najviših statua na svetu, Guanjin iz Nanšana je među 20 najviših. Najviša na listi je Statua jedinstva koja se nalazi u Indiji. Ovaj džin, visok 182 metra, izgrađen je u čast Sardara Vallabhbhai Patela, patriote i nacionaliste poznatog i kao Gvozdeni čovek. Na listi najviših statua, slede Buda prolećnog hrama u Henanu u Kini (128 metara) i Lajkjun Sekja Buda (115 metara) u selu Khatakan Taung u Mjanmaru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5334 idi na stranu