Utorak, 28.11.2023.

13:20

Venecija uvela porez na masovni turizam: Morate da rezervišete i platite ulaznicu za grad

Svi turisti koji žele da posete ovaj grad će morati da rezervišu ulaznicu unapred i plate svoj ulazak u grad u zavisnosti od toga koliko dugo planiraju da ostanu.

Izvor: B92

Venecija uvela porez na masovni turizam: Morate da rezervišete i platite ulaznicu za grad
Foto: Shutterstock/Yasonya

Za sada se zna da će iduće godine jednodnevni izleti u Veneciju koštati pet evra po osobi po danu.

Gradska skupština Venecije je saopštila da će tokom 2024. godine zbog masovnog turizma primeniti potpuno novu taksu od 5 evra. Nova taksa, tj. porez na masovni turizam važiće samo za turiste koji dođu na jednodnevni izlet.

Venecija će od sledeće godine postati prvi grad u kom će se plaćati ulaz preko pristupa koji se nalaze na glavnim tačkama istorijskog jezgra. Svaki turista koji želi da uđe u grad pre toga će morati da rezerviše ulaznicu. Ove mere trebalo je da budu na snazi već ove godine, ali će zbog globalnih dešavanja i krize u svetu sačekati sledeću godinu.

Ova taksa će se naplaćivati danima kada turista ima najviše, od aprila do avgusta. Ova odluka je donesena u skladu sa dugogodišnjom praksom praćenja broja turista. Taksa cilja samo na turiste koji ulaze u stari grad između 8.30 i 16 časova po lokalnom vremenu.

Naplata ulaznica i prethodna rezervacija ne ttreba da ograniče broj turista u istorijskom centru grada. Cilj ove akcije je podsticanje posetilaca da Veneciju posećuju u manje popularno doba godine, kada će cena rezervacije biti manja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: