Ponedeljak, 27.11.2023.

15:24

Uskoro neverovatna tura vozom: Uveče u Rimu, a buđenje na Dolomitima

Uskoro će biti moguće stići vozom iz Rima do skijališta Kortina d’Ampeco (Cortina d’Ampezzo) u Dolomitima, najavila je italijanska državna železnička kompanija, koja će od decembra meseca otvoriti prvu liniju u inicijativi "turistički vozovi“.

Izvor: daljine.rs

Uskoro neverovatna tura vozom: Uveče u Rimu, a buđenje na Dolomitima
Foto: Shutterstock/Boerescu

Početak skijaške sezone je pred vratima, a stanovnici italijanske prestonice uskoro će imati lakši način da stignu do čuvenih padina Kortina d’Ampeco, jedne od najvećih italijanskih destinacija za zimske sportove.

Od 2024. godine biće moguće stići vozom iz Rima do Pompeja i dalje do Napulja.

Italijanska državna železnička kompanija Ferrovie dello Stato (FS) će od petka 15. decembra pokrenuti prvu u nizu turističkih linija, sa noćnim vagonima koji će tokom noći prevoziti putnike iz Rima kako bi se probudili u Dolomitima u subotu ujutro.

Putnici će putovati vozom „Espresso Cadore“, koji se sastoji od vagona koji su povučeni iz upotrebe 80-ih i 90-ih godina 20. veka, a koji su sada renovirani da „garantuju maksimalan komfor“, navodi FS u saopštenju za javnost.

Vozom iz Rima do italijanskog skijališta Kortina d’Ampeco kompanija će prevoziti svakog petka do 25. februara, polazeći iz Rima u 21.40 i stići nešto pre 8.00 u subotu na stanicu Calalzo-Pieve di Cadore-Cortina d’Ampezzo, glavno mesto dolaska mnogih turista koji se kreću ka Dolomitima, odakle će putnici za 50 minuta autobusom stići do Kortine d’Ampeco.

Sa železničke stanice biće dostupne i druge linije za Trevizo, Ponte nele Alpi i Longarone-Zoldo.

Ovaj voz raspolaže sa 220 ležajeva, podeljenih u dvokrevetne vagone prve i druge klase i četvorokrevetna i šestokrevetna spavaća kola.

U vozu će se nalaziti i vagon-restoran, koji će raditi tokom cele noći i prostor za skladištenje bicikala i skija, kao i uz mogućnost iznajmljivanja e-bicikala i kupovine ski-karata u vozu kako bi se uštedelo vreme po dolasku.

Ovo je bila prva od nekoliko turističkih linija koje je planirala italijanska državna železnička kompanija, koristeći „luksuzne“ vozove i stare lokomotive na nekim od najpopularnijih linija, kao i na nekim manje poznatim itinerarima.

Poznat kao Treni turistici Italiani, projekat će uključivati tri različite vrste vozova – od luksuznih do regionalnih vozova koji voze sporije – svaki sa ciljem da putovanje vozom postane „sastavni deo odmora“, navodi FS u saopštenju za javnost.

Na primer, jedna linija će povezati Rim sa ruševinama Metaponta u Bazilikati, pre nego što se spusti u Ređo Kalabriju, dok će Milano biti povezan sa Đenovom preko Livorna.

FS je rekao da je planirano da linije budu otvorene 2024. godine, ali još nisu dostupne dodatne informacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: