Utorak, 21.11.2023.

18:41

Povratna karta iz Budimpešte za 30 evra: Evo zašto da posetite Saudijsku Arabiju

Kraljevina Saudijska Arabija je širom otvorila svoja vrata za turiste tek u septembru 2019. godine nakon dugogodišnje politike izdavanja viza isključivo za poslovne svrhe ili verska hodočašća u Meku.

Izvor: pun kufer

Povratna karta iz Budimpešte za 30 evra: Evo zašto da posetite Saudijsku Arabiju
Foto: Depositphotos, afaizal

Zbog pandemije koronavirusa moglo bi se reći da nisu izabrali najbolji trenutak, ali je to ipak bio veliki korak ka otvaranju prema turizmu, što je nagovestilo ambiciozni projekat pod nazivom "Vizija 2030“, čiji je cilj modeznizovati i diversifikovati ekonomiju zemlje te omogućiti razvoj turizma kao novu privrednu granu.

Saudijska Arabija želi da se predstavi svetu u novom svetlu i da pozove putnike da istraže njenu bogatu kulturu i prirodne lepote. U ovom članku donosimo vam vodič za početnike u Saudijskoj Arabiji koji će vam pomoći da organizujete svoje putovanje, ako odlučite da posetite ovu fascinantnu zemlju.

Zemlja je puna raznovrsnih destinacija koje će zadovoljiti različita interesovanja putnika, a neke od najpopularnijih možete istražiti u nastavku. Imajte na umu da je Saudijska Arabija zemlja sa površinom od preko dva miliona kvadratnih kilometara i čak 38 puta veća od Hrvatske.

Grad moderne arhitekture i muzeja

Rijad, glavni grad Kraljevine Saudijske Arabije, predstavlja dinamičan spoj tradicije i savremene arhitekture. Posetioci će biti oduševljeni raznovrsnošću atrakcija koje ovaj grad nudi. Jedna od najprepoznatljivijih karakteristika Rijada je njegova savremena arhitektura, sa neboderima i luksuznim stambenim kompleksima koji su postali simboli prosperiteta i razvoja.

Možete birati između različitih opcija za smeštaj u Rijadu, u zavisnosti od vašeg budžeta i želja. Ukoliko želite da doživite luksuz, "Ritz-Carlton Riiadh" nudi vrhunski smeštaj i izvanrednu uslugu. Ako više volite pristupačnije opcije, „Holidai Inn Riiadh” i „Ibis Riiadh Olaia Street” pružaju udoban smeštaj po pristupačnijim cenama.

Lučki grad koji vredi posetiti

Džeda, lučki grad na obali Crvenog mora, privlači posetioce svojim bogatim istorijskim nasleđem. Stari deo, poznat kao Al-Balad, predstavlja srce grada i nudi šarmantan pogled na prošla vremena.

Uske ulice, tradicionalne drvene kuće i prodavnice čine ovaj okrug jedinstvenom destinacijom. Za smeštaj u Džedi možete razmotriti različite opcije. "Rosevood Jeddah" nudi luksuzno iskustvo smeštaja i izvanredne pogodnosti. Ako tražite pristupačnije opcije, "Makarem Annakheel Village" nudi udoban smeštaj u neposrednoj blizini istorijskog okruga Al-Balad.

Jedno od najvažnijih svetih mesta za muslimane

Medina, pored Meke, je najvažnije sveto mesto za muslimane u Saudijskoj Arabiji i privlači vernike iz celog sveta. Ovaj grad nudi duboku duhovnu i kulturnu vrednost, sa brojnim istorijskim i svetim mestima. Tokom posete Medini, možete da odsednete u renomiranim hotelima kao što su "Dar Al Takva Hotel” ili "The Oberoi, Medina”.

Ovi hoteli nude vrhunski smeštaj, prijatnu atmosferu i lak pristup svetinjama koje čine srce grada.

Destinacija hodočašća

Meka je najsvetije mesto za muslimane i hodočasničko odredište za milione vernika svake godine. U Meki ćete naći brojne hotele koji se nalaze u neposrednoj blizini Velike džamije, gde se obavlja najvažniji deo hodočašća, "tavaf“. Hoteli poput "Abraj Kudai" i "Hilton Suites Makkah" nude vrhunski smeštaj i blizinu svetih mesta.

Meka je posebno bogata izborom smeštaja jer privlači veliki broj hodočasnika iz celog sveta.

Plaže i šetalište na istočnoj obali

Al Khobar, koji se nalazi na istočnoj obali Saudijske Arabije, nudi prelepe plaže i šetalište koje je privuklo pažnju putnika. Ovo je odlična destinacija za one koji žele opuštajući odmor uz more. Za smeštaj u Al Khobaru možete razmotriti hotele kao što je "Kempinski Al Othman Hotel Al Khobar" koji nudi luksuzne sadržaje i prelep pogled na more. "Movenpick Beach Resort Al Khobar" nudi pristupačniji smeštaj sa prekrasnim pogledom na Crveno more.

S obzirom na raznolikost i bogatstvo atrakcija u ovim gradovima, Saudijska Arabija nudi iskustvo za svakog putnika, bez obzira na budžet koji imate na raspolaganju.
Najpoznatije atrakcije Saudijske Arabije

Velika džamija u Meki predstavlja nezamenljivi vrhunac hodočašća za muslimane i izuzetno je impresivna građevina koja obeležava duhovni centar muslimanskog sveta.

Možete istražiti lepotu pustinje u svakom kutku ove zemlje, a posebno se ističe pustinja Rub' al Khali. Treba posetiti i arheološko nalazište na Uneskovoj listi svetske baštine – Madain Saleh, koje pruža uvid u bogatu istoriju regiona. Planina Abha, sa spektakularnim planinskim pejzažima i rezervatima prirode, idealna je destinacija za ljubitelje prirode. Najstariji grad Dirija, koji se nalazi u blizini Rijada, kulturno je i istorijski važno odredište, sa tvrđavom koja oduzima dah.

U Saudijsku Arabiju možete putovati iz Budimpešti, po ceni povratne karte od 30 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: