Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Uvedena nova putna dozvola: Svi moraju da je imaju

Podeli

Usled kompletne digitalizacije graničnog sistema, koja se planira da bude završena do 2025. godine, Engleska uvodi nov dokument koji svi putnici moraju da imaju kod sebe prilikom prelaska engleske granice. Ovaj dokument se zove ETA UK (Electonic Travel Authorisation UK), elektronska putna dozvola UK.

Posebno treba naglasiti da je ovaj dokument obavezan za sve strane posetioce koji ulaze u Englesku ili koji presedaju kroz nju. Vlasti su izjavile da ETA UK nema povezanosti sa vizom pa samim tim putnici koji dolaze iz država za čiji ulazak u Englesku nije potrebna viza, moraju imati elektronsku putnu dozovlu. Engleska skupština je objasnila da će države zadržati svoj status ulaska u Englesku bez vize, ali je ova dozvola obavezna za bilo koji vid prelaska engleske granice.

Ovaj novi sistem digitalizacije graničnih prelaza kao i putnih ulaska služi kako bi se vodilo računa ko i kada ulazi i prolazi kroz državu. Ovim će država beležiti informacije vezane za migraciju stanovništva, s obzirom da ovakve informacije mogu dobiti samo kroz istraživanja koja nisu pouzdan izvor takvih podataka.

Ukratko rečeno, uvođenje novog načina kontrolisanja putnika kroz državu, obuhvata skeniranje putnika pre ulaska u samu državu, kako bi se uhvatili potencijalni kriminalci. Takođe skeniranje će omugućiti da policija ima podatke i o lopovima ukoliko pokušaju da pobegnu.

Iako ovo deluje, kao još jedan od dokumenata koji je potreban da se sakupi pre putovanja, naizgled deluje odbijajuće za svakog obožavaoca putovanja, međutim način dobijanja ETA UK je prilično lak. Iz udobnosti vašeg doma možete se prijaviti za ovu putnu ispravu, popunjavajući ličnim podacima i nećete morati da idete do engleske ambasade. Prijavljivanje će trajati svega nekoliko minuta, a zahvaljujući naprednoj tehnologiji, vaš zahtev će biti automatski prihvaćen i obrađen. Većina zahteva se odobrava i do 72 sata pa ćete ubrzo imati i ou stavku štikliranu na vašem spisku.

Koje su najbolje zemlje za dobijanje dvojnog državljanstva?

Još uvek nema detaljnijih informacija o tome kada možete pristupiti prijavi za ovu putnu dozvolu, ali se zna da ćete ovaj dokument stupiti na snagu početkom ove godine, a do kraja godine će biti obavezan za sve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5345 idi na stranu