Foto: Profimedia.
Foto: Profimedia.

Azijske gradove sa trona svrgnuo jedan evropski: Evo gde je najbezbednije živeti danas FOTO

Podeli

Svet se, međutim, poslednjih godina potpuno promenio zbog globalne pandemije i krize u Ukrajini a značenje termina "sigurnost i bezbednost" takođe.

Kada se određuju najbezbedniji gradovi gleda se digitalna i zdravstvena sigurnost, infrastruktura, lična sigurnost, kao i zaštita prirode i okoline. Koji su to najbezbedniji gradovi na svetu?

Dosadašnja praksa da prva mesta na listi budu rezervisana za azijske gradove poput Tokija, Singapura i Osake se promenila, ove godine evropski grad zauzima prvu poziciju.

Kopenhagen je prvi put proglašen najbezbednijim gradom na svetu. Iza njega sledi Toronto, a Singapur i Tokio su na trećem odnosno petom mestu. Na četvrtom se nalazi Sidnej.

U Kopenhagenu se kontinuirano radi na poboljšanju sigurnosti građana što se ogleda u niskoj stopi kriminala, urbanoj sigurnosti i preventivnom delovanju vlasti. U Kopenhagenu bi se svi trebali da se osećaju sigurno, bilo da su dete ili starija osoba, muško ili žensko, deo LGBT ili deo bilo koje druge manjine, ističe gradonačelnik Kopenhagena Lars Vajz.

Najbezbedniji gradovi na svetu za 2022. godinu su:

1. Kopenhagen
2. Toronto
3. Singapur
4. Sidnej
5. Tokio
6. Amsterdam
7. Velington
8. Hong Kong
9. Melburn
10. Stokholm

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5346 idi na stranu