Izvor: vecernji.hr

Jedna turistkinja se usudila da prekrši zabranu penjanja na piramidu u Meksiku, što je okupljene razbesnelo.

Castillo de Kukulcan je piramida u Meksiku izgrađena tokom ere Maja negde između 8. i 12. veka nove ere, i omiljena je među turistima zbog svoje bogate prošlosti.

Zabrane postoje s razlogom, posebno kada su u pitanju arheološka nalazišta. Meksički Nacionalni institut za antropologiju i istoriju već je zabranio turistima da se penju na legendarni Kastiljo de Kukulkan 2008. godine, ali zabrana nije značila ništa jednom turistu koji je tada morao da se suoči sa gnevom javnosti.

Na snimku objavljenom na društvenim mrežama, nepoznata turistkinja je odlučila da ignoriše zabranu i popela se na piramidu. Iako su joj drugi izviždali i zvali da se vrati, ona nije stala već je počela da pozira i pleše na vrhu piramide, piše LadBible.

Ali kada se vratila dole, čekala ju je besna gomila ljudi. Portal Merkopres piše da su neki uzvikivali "zatvor, zatvor", "zatvori je" i "žrtvuj je". Iako je turistkinja počela da se udaljava od istorijskog mesta, prisutni su je opkolili, počeli da prskaju vodom, vređaju je, a neki su je čak i čupali. Nacionalni institut za antropologiju i istoriju zabranio je penjanje na piramidu kako bi je sačuvao za buduće generacije i podigao je ograde da spreči penjanje. A da bi se odvratili oni koji bi to ipak želeli, uvedena je kazna od 2.558 do 5.115 dolara, u zavisnosti od štete nanesene piramidi.

Za sada nije poznato da li je turistkinja dobila novčanu kaznu zbog penjanja na piramidu.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.