Foto: Shutterstock/Oleg_P
Foto: Shutterstock/Oleg_P

Rezultati istraživanja: Zemlja u kojoj najviše Evropljana želi da letuje

Podeli

Tri od četiri Evropljana nameravaju da putuju u narednih šest meseci, a najprivlačnije su mediteranske destinacije, pokazuje najnovije istraživanje.

Uprkos ratu u Ukrajini i pandemiji koja još uvek nije završena, prema studiji Evropske komisije za putovanja, želja za putovanje postoji širom Evrope.

Sve veći deo Evropljana (77 odsto) želi da putuje u periodu između aprila i septembra.

Više od polovine (56 odsto) njih planira da poseti neku drugu evropsku zemlju, dok se 31 odsto odlučuje za domaća putovanja.

Ispitanici iz Italije, Španije, Poljske, Velike Britanije i Nemačke pokazuju najveći optimizam u pogledu putovanja (80 odsto). Ali samo četvrtina Evropljana je u već rezervisala.

Skrivene oaze: 6 predivnih plaža u Španiji

Španija je najomiljenija destinacija među Evropljanima koji ovog leta putuju u inostranstvo, a slede Italija, Francuska, Grčka i Portugal.

Kada je u pitanju način odmor, 22 odsto ispitanika želi odmor na suncu i plaži, a zatim slede odmori u gradu (15 odsto) i odmori na vodi ili obali (15 odsto).

Većina Evropljana sa planovima putovanja namerava da ode na odmor od 4-6 noćenja (33 odsto) ili 7-9 noćenja (27 odsto).

Samo 25 odsto će se odlučiti za putovanja od 10 noći ili duže, uglavnom porodičnih putnika, dok parovi preferiraju mikro putovanja do 3 noćenja.

Svaki drugi putnik će avion izabrati za prevozno sredstvo do željene destinacije.

Ostrvo na koje ljudi ne idu zbog plaže – postalo veliki hit

Predsednik ETC-a Luis Arauho rekao je: "Naš izveštaj pokazuje da poverenje Evropljanja u putovanja raste sada kada je kovid 19 u velikoj meri postao deo naših života."

"Nove neizvesnosti na horizontu, odnosno tekući sukob u Ukrajini i rastući troškovi života, predstavljaju izazove za sektor putovanja. Međutim, ETC sa zadovoljstvom vidi da, uprkos ovim neizvesnostima, apetit za putovanja i dalje raste, a evropski turistički sektor ostaje otporan"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5339 idi na stranu