Izvor: B92, Beta

Direktor Jute Aleksandar Seničić je potvrdio da aranžmani uplaćeni do 1. oktobra moraju da se realizuju uz osiguranja, bez obzira na to da li su u pitanju nove uplate ili zamenska putovanja, a ukoliko se ne realizuju, agencije su dužne da vrate novac ili izdaju nove zamenske potvrde.

Konačan stav osiguravajućih kuća o osiguranju turističkih aranžmana trebalo bi da bude poznat do kraja ove sedmice, rekao je danas Beti direktor Nacionalne asocijacije turističkih organizacija Srbije Aleksandar Seničić.

"Dogovori idu u boljem pravcu, ka tome da se nađe rešenje bar za prelazni period u naredna tri meseca", naveo je Seničić.

Osiguravajuće kuće su od 1. oktobra odbile da osiguravaju aranžmane, sa obrazloženjem da postoji visoki rizik, izmedju ostalog i zbog pandemije kovida 19, zbog čega turističke agencije gube licencu

Prema rečima Seničića, sa osiguravačima se razgovara o tome da se važeći govori produže aneksom do kraja 2020. godine kako bi agencije dobile vremena da razgovaraju o uslovima i produženju saradnje.

"Uporedno sa formiranjem novog resornog ministartva moraju da se naprave alternative ukoliko osiguravači neće da nastave saradnju", kazao je Seničić.

On je rekao i da bankarske garancije nisu rešenje jer to nije prihvatljivo za 95 odsto agencija koje ne bi mogle da ispune uslove za dobijanje takve garancije. "Ta procedura je komplikovana i zahteva vreme, iz Udruženja banaka Srbije su poručili da je potrebno tri meseca da bi se sve implemtiralo", kazao je on.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić rekao je da je ministarstvo dobilo zvanični predlog Udruženja banaka Srbije.

Ovaj predlog uključuje proceduru izdavanja bankarskih garancija i njihovog aktiviranja, u cilju nalaženja rešenja za obnovu licenci turističkim agencijama.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.