Izvor: B92

"Gužvi nije bilo, kao ni testiranja, mi smo prespavali u Bugarskoj i nastavili put", rekla je za B92.net Jelica Blagojević, jedna od stotine srpskih turista koji su se juče zaputili u Grčku.

Blagojevićeva je još dodala da ih je granična policija pitala gde im je odredište, u kom mestu planiraju da borave, kao i da su oni prespavali u Bugarskoj.

"Možda nas je pratila sreća, bili smo baš uporni da stignemo. Na trajekt smo išli iz Keramotija, gde nije bilo gužve, a i videli smo da idu baš često", dodala je ona.

Prenoseći utiske kaže da je vreme fenomenalno, kao i da neki smeštaj radi, a da su neki još zatvoreni:

"Mi smo došli na bum i našli smeštaj za sat vremena".

Blagojevićeva je samo jedna od stotine srpskih turista koji su juče odlučili da krenu put Grčke, zemlje koja je još pre nekoliko dana najavila da će od 15. juna otvoriti granice za državljanje 29 zemalja, među kojima je bila i Srbija. Međutim, svi koji su juče krenuli bili su zaustavljeni na graničnom prelazu između Bugarske i Grčke. Agonija srpskih turista rešavala se do duboko u noć kada je ipak odlučeno da oni budu pušteni da uđu.

Inače, kako su jutros u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija naveli za B92.net, njima je Ambasada Srbije u Atini poslala telegram u kojem se navodi da će od danas svim srpskim državljanima biti omogućeno da uđu u Grčku, ali samo iz Bugarske. Još se ne zna kada će prolaz do Grčke biti moguć preko Severne Makedonije i da li će prelaz Bogorodica-Evzoni biti otvoren tek 1. jula.

Aleksandar Seničić, direktor YUTA, povodom jučerašnjih događaja rekao je da je bolje što su ljude koji su planirali da krenu autobusom sprečili nego da su morali da ih vrate nazad. On je savetovao svima da sačekaju da se dobije zvanično obaveštenje da li će nam biti dozvoljen ulazak u Grčku, pa da se krene na put prema Grčkoj.

"Oni će danas u dogovoru sa agencijama kada budemo dobili zvaničnu informaciju da se može preko granice, svi oni koji budu želeli da putuju će moći da putuju. Da li će taj polazak biti večeras ili sutra to je stvar organizacije turističke agencije", rekao je Seničić u "Jutru" na TV Prvoj, te rekao da se cela sezona pomera za dva dana.

Očekuje se zvanično saopštenje i zvanični papir koji će povrditi ove navode. Iako je za TV Prvu Zoran Arsenović, predsednik Upravnog odbora Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije, demantovao navode pojedinih medija da će za ulazak u Grčku biti potreban test, RTS je jutros objavio da srpske državljane propuštaju na granici, ali i da se vrši nasumično testiranje na koronavirus.

Na stranici Nikana.gr na Fejsbuku pre nekoliko sati objavljeno je da je granični prelaz Promahonas i danas otvoren za srpske turiste, kao i da u ovom trenutku državljani BiH i dalje ne mogu da pređu granicu.

"Da li će BiH biti dodata za slobodan prolaz u pomenutoj uredbi, ostaje da vidimo. Nezvanično, očekuje se u toku dana i uredba o otvaranju Evzonija. Na Eviju je jutros stigao i prvi autobus iz Srbije. Što se tiče testiranja, dezinformacija je da je obavezno. Kao što je najavljeno, testiranje se vrši nasumično. Testira se jedna osoba na oko 500 ljudi. Rezultati se javljaju telefonom nakon jednog dana, a samoizolacija nije obavezna", piše na stranici.

Ilustracija/Foto:Arsty./Depositphotos

Na stranici se dodaje i da je zatvaranje granica za srpske turiste bila udarna vest i u grčkim medijima, te da su kritike "pljuštale sa svih strana". Navode da su se predstavnici hotelijera i različitih udruženja, ali i obični građani, duboko izvinjavali svim turistima koji su juče čekali na granici". Prenose da je grčka štampa preplavljena tekstovima u kojima se grčka vlada osuđuje zbog "šokantne", "skandalozne", "nečuvene" odluke, uz naslove "bruka", "sramota" i slično.

Podvlače i da su se vlasnici smeštaja i hotela na severu Grčke nadali da je jučerašnji dan konačno početak sezone. Prvi primljeni novac, kako navode, planirali su da da podele svojim zaposlenima kako bi im krenulo, što je inače običaj u Grčkoj.

Ističu i da su se radovali dolasku srpskih turista posle toliko neizvesnosti da li će sezona uopšte postojati.

Foto:Maugli /depositphotos

"Predsednici udruženja hotelijera srpsko tržište nazivaju ključnim za sever Grčke. Zabrinuti su zbog velike antireklame koja je napravljena nebrigom grčkih vlasti, a kojoj svakako turizam na severu Grčke nije u fokusu. Lokalne turističke agencije su na velikom gubitku jer su autobusi sa putnicima vraćeni, a gotovo sve naše turističke agencije su otkazale polaske", naveli su.

Reakcije nadležnih u Grčkoj

Inače, predsednik Udruženja hotelijera Grčke, predsednik Udruženja hotelijera Halkidikija i Turističke organizacije Halkidikija rekao je da ono nije bilo nimalo dobar razvoj situacije, "koji samo uvodi nemir i diskredituje severnu Grčku".

"Nerazumljivo je da se promena odluke donese u poslednjem trenutku 14.juna i to u toku poslepodneva. Sezona kovida 19 će izgleda biti 'ratna' za sve", napisao je on.

Evangelija Ksiptera, predsednica Udruženja hotelijera Olimpske regije, upitala je predstavnike grčke vlade zar nisu mogli unapred to da najave.
"Još jedan udar na već problematično stanje grčkog turizma."

Jorgos Karalis, zamenik gradonačelnika opštine Olimp-Dion, upitao je takođe zašto ranije nije stigla odluka o nepuštanju srpskih turista.

"Velika sramota za našu zemlju, velike gubitke donosi neprihvatanje turista u severnu Grčku od 15.6.2020. Nadamo se da će odgovorni brzo reagovati, ispraviti ovu situaciju i uspeti da otvore granice ranije nego što se očekuje."

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.