Foto: depositphoto/fotoplanner
Foto: depositphoto/fotoplanner

Ne mogu da se dogovore među sobom: Cena zakupa plaža zavisiće od sezone

Podeli

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom tokom leta će, u saradnji sa zakupcima plaža i nadležnim institucijama, utvrditi koliko je slabija sezona u odnosu na prethodne i na osnovu toga odrediti cenovnik zakupnina za ovu godinu.

Zakupci 84 kupališta zatražili su od Morskog dobra da ukine zakupnine za ovu godinu, zbog, kako su kazali, izuzetno teške finansijske situacije u kojoj su se našli usled pandemije koronavirusa i preduzetih mera, pišu Vijesti.

Budvanske plaže praktično su puste i izgledaju kao zimi, iako je leto na pragu.
Trebalo je da uveliko budu uređene i otvorene, ali mnogi zakupci nisu ni zaključili aneks ugovore za ovu godinu, upravo zbog neizvesnosti kakva će sezona biti.

U Morskom dobru za Vijesti nije precizirano zašto ne postoje uslovi da se zakupci potpuno oslobode zakupnine.

Zakupnine su ostale nepromenjene, iako je Upravni odbor preduzeća koje gazduje obalom doneo set olakšica, u vidu plaćanja zakupnine u većem broju rata.

Zakupci, međutim, tvrde da je potrebno ukinuti zakupninu za ovo leto, i to vide kao rešenje da opstanu.

Direktor Morskog dobra, Predag Jelušić, kazao je da je po samom izbijanju pandemije, Upravni odbor preduzeća doneo odluku o odlaganju plaćanja naknada za tekuću godinu do 1. jula.

"Time smo inicijalno najavili da ćemo pratiti razvoj situacije sa epidemijom. Neke olakšice su donete, a one se odnose na ukidanje naknada, osim zakupcima koji rade svih 12 meseci, odnosno umanjenje zakupnine za period koji su bili zatvoreni", rekao je Jelušić.

U tom setu mera, kako je naveo, naknade za zakup kupališta su oslobođeni hoteli koji su svoje kapacitete stavili u funkciju karantina, zakupcima koji plaćaju po dosadašnjoj dinamici ukinuta je obaveza uplate i dostave bankarske garancije, a ostalima je data mogućnost prolongiranja plaćanja tokom čitave godine u manjim mesečnim ratama.

"Kako je pad prometa od turizma i ugostiteljstva od ove godine već izvestan, tokom letnjih meseci ćemo utvrditi za koliko je slabija sezona od prethodnih, te shodno tome predožiti set mera koje se tiču umanjenja zakupnina", dodao je Jelušić.

Suosnivač kompanije, zakupac kupališta u Bečićima i predstavnik inicijative 84 zakupca upućene Morskom dobru, Željka Ivanović, za Vijesti je kazala da turistička sezona još nije ni počela i da, iako neki od nadležnih to izjavljuju, plaže se ne sređuju i ne potpisuju aneksi ugovora u očekivanom broju.

"Da je to tako dokazuje i sam pogled na plaže, samo neke se sređuju i čiste ali se svakako ne otvaraju, mnogi i dalje nemaju rešenja za rad jer većina zakupaca anekse ugovora nije ni potpisala. Posledica toga je nedostatak gostiju, radne snage, zatvorenih granica", kazala je Ivanović.

Ona je istakla da Morsko dobro i dalje za potrebe potpisa aneks ugovora potražuje od zakupaca da dostave bankarske garancije koje je, kako tvrdi, nemoguće dobiti u ovom trenutku.

"Većina kupaca se kreditno zadužila zbog prošlogodišnjih pravila iz tenderske procedure i načina kako plaža i mobilijari treba da izgledaju. Za potrebe kupovine novog mobilijara, propisanih boja i dokumentacije za objekte koje su zakupci morali dostaviti Morskom dobru, većina zakupaca je ušla u kredite, pa iz tih i drugih razloga ne mogu da dobiju bankarske garancije", dodala je Ivanović.

Ona je apelovala na nadležne, Morsko dobro i Vladu, da imaju više sluha za poslovne partnere i preduzetnike iz domena turističke ponude.

"Predlažemo da predstavnici zakupaca i Morsko dobro započnu pregovore oko funkcionisanja plaža ove godine. Činjenica je da je ekonomska kriza prouzrokovana pandemijom koronavirusa zadesila sve privrednike u Crnoj Gori i šire, ali da zakupci plaža smatraju da nisu nerealni u svojim zahtevima kada je očigledno da ni državni, ni privatni smeštaji još nisu otvoreni", navela je Ivanović.

Ona je dodala da se dolazak gostiju očekuje tek kada se granice u potpunosti otvore i način putovanja pojednostavi.

"Iako se nadamo da će dolazak biti što pre, niko u ovom trenutku sa sigurnošću ne može reći kada će to biti, jer ni hoteli, ni privatni smeštaji ne beleže rezervacije.

Apelujemo na nadležne da pokažu solidarnost i razumevanje", kazala je Ivanović.

Iz Morskog dobra su naveli da je u istom periodu prošle godine, pa za narednih pet godina, zaključeno 398 ugovora za zakup kupališta.

View this post on Instagram

#sutomore #montenegro

A post shared by Apartmani Sutomore (@sutapartmani) on

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2428 idi na stranu