Izvor: B92

Projekat rekonstrukcije, konzervacije utvrđenja, izgradnje apartmanskog naselja, amfiteatra sa 300 sedišta, unutar zidina, prijemnog centra, muzejskog, galerijskog i prostora za odmor... procenjeno je da će koštati oko šest miliona evra

Izvor: Politika

Legenda kaže da je za ime Golubac zaslužna vizantijska kraljica Jelena, koja je, zarobljena, samovala na najvišoj kuli utvrđenja, i golubove hranila. Golupčani znaju i druge legende o svom gradu, ali im se ova najviše dopada, pa će, nakon planirane rekonstrukcije srednjovekovnog utvrđenja, na samoj obali Dunava, jednu od devet kula pretvoriti u uzgajivačnicu golubova.

Građevinski inženjer Snežana Oreščanin-Jovanović kaže da je osnova svih aktivnosti na realizaciji projekta revitalizacije golubačke tvrđave, koji je i finansijski podržala Evropska unija – izmeštanje trase magistralnog puta, koji sada prolazi kroz tvrđavu. Svakodnevno ovom magistralom, od Velikog Gradišta do Kladova, prođe i hiljadu vozila, a više od stotinu je drumskih krstarica, čiji motori dodatno remete inače oslabljenu stabilnost čitavog Starog golubačkog grada.

– Izmeštanje puta južnije od zidina utvrđenja podrazumeva i kopanje tunela u dužini od 147 metara. Mi novca nemamo, jer smo siromašna opština, a ove planove moramo da ostvarimo, pošto nam oni omogućavaju opstanak i nastavak života Golupca – kaže Snežana Oreščanin-Jovanović, menadžer projekta unapređenja turističke ponude, koji je, takođe, EU podržala. – Izlaz vidimo i u domaćim i inostranim finansijerima. Znamo da smo dosadni, ali stalno zapomažemo u NIP-u i Ministarstvu za ekonomiju, kako bismo obezbedili novac za deo projekta, čije nam ostvarenje obećava prekid migracije sugrađana, pa sada grad broji jedva 2.000 stanovnika.

Golupčani računaju da će im u poslovima izmeštanja puta pomoći JP „Putevi Srbije“.

Sudeći prema idejnom projektu, čiji je glavni i odgovorni projektant Marija Jovin, a konsultanti dr Miomir Korać i Siniša Temerinski, uz doprinos još devetoro projektanata, na pragu je najveća revitalizacija, rekonstrukcija i konzervacija srednjovekovnog grada-utvrđenja na našem toku Dunava. Stari golubački grad, na 1040. kilometru (meri se od ušća) jedno je od sedam utvrđenja na Dunavu, pored Bača, Petrovaradinske, Beogradske, Smederevske, Ramske i tvrđave u Kladovu. Sve ove tvrđave su u žiži interesovanja ne samo Vlade Srbije, već i podunavskih zemalja i Uneska.

Čitav projekat rekonstrukcije, konzervacije utvrđenja, izgradnje apartmanskog naselja, pa amfiteatra sa 300 sedišta, unutar zidina, prijemnog centra, muzejskog, galerijskog i prostora za odmor... procenjeno je da će koštati oko šest miliona evra. Sve projektovano moglo bi da se završi za tri godine, najmanje. Tada bi, osim sa Dunava, Stari golubački grad mogao da se doživi i izbliza, a turistima bi bilo omogućeno raznovrsno osveženje, osmišljeni kulturni programi, pa čak i noćenje u restauriranom ambijentu od pre sedam vekova (računa se da je Stari grad nastao u drugoj polovini 13. i početkom 14. veka). Takođe, u sadašnjim tunelima Đerdapske magistrale biće posebno uređeni restorani i kafići, sa jelima i pićima po recepturama iz davnih vremena.

U tvrđavi, čije će kule dobiti drvene krovove, jer su ih nekada koristili za osmatranje, odbranu i stanovanje posada, predviđen je i muzejski prostor, budući da se očekuje obilje slojevitog arheološkog materijala.

Već godinama je Stari golubački grad zarastao u korov, pun zmija, nepristupačan za namernike, a za one smelije opasan zbog dotrajalih zidina. I kao takav, privlači izletnike i turiste, jer pred ovom neimarskom lepotom zastaje dah. Samo 1. maja, kaže Rade Bogdanović, iz Turističke organizacije, ovde je stiglo – 50 autobusa.

J. Danilović

----------------------------------------------------

Na turističkoj mapi Evrope

Sve naše snage usmerili smo da Golupcu obezbedimo trajanje i važno mesto na turističkoj mapi Evrope. Želimo da budemo nezaobilazni, da turistički brodovi pristaju uz našu obalu, putnici da se iskrcavaju, a nakon razgledanja i trošenja da nastave plovidbu, srećni što su novac potrošili i bogatiji za izuzetan doživljaj – kaže dr Nebojša Mijović, predsednik golubačke opštine.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.