Crnogorci tvrde da se turizam sveo na socijalu: "Jeftinije letovati ovde nego ostati kod kuće"

Letnja turistička sezona je na pragu, a crnogorski turistički poslenici se već suočavaju sa problemima u organizaciji, jer će kako sada stvari stoje nedostajati radne snage.

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.03.2023.

13:32

Crnogorci tvrde da se turizam sveo na socijalu:
Foto: Shutterstock / givaga

Kako je u razgovoru za "Dan" istakao Ilija Armenko, turistički poslenik iz Petrovca, situacija je izuzetno kompleksna, jer Crna Gora iako prepoznata kao atraktivna destinacija, polako gubi korak sa regionom.

"Svi se žale da nedostaje radne snage, jer radnici idu u Hrvatsku zbog većih plata, a tamo dominantno dolaze gosti bolje platežne moći. Situacija je sada takva, da nemamo radne snage ni da otvorimo lokale", poručuje Armenko.

Armenko navodi i da uprkos većim platama koje daju crnogorski ugostitelji, u susednoj Hrvatskoj glavni kuvar može da zaradi i do 3.500 evra mesečno.

"Kod nas se plate glavnim kuvarima kreću do 2.000, a u Hrvatskoj i do 3.500 evra, zato većina odlazi tamo, jer su uslovi znatno bolji. Kod nas su veće plate i do 30 ili 40 odsto nego ranije, ali radna snaga ide tamo gde su joj bolji uslovi. Predviđaju nam bolju sezonu, ali pitanje je da li će tako biti", kaže Armenko.

On kaže da dodatni problem predstavlja i kratko trajanje sezone, koja prema njegovim rečima u Petrovcu traje oko 40 dana.

"Turizam kod nas se sveo na socijalu. Plato ribe kod nas je oko 33 evra, dok isto to u Dubrovniku košta 120 evra. Nama se konstantno povećavaju nameti, a dažbine ostaju iste. Kod nas sve ređe dolaze platežno moćni gosti, polupansion je između 30 i 40 evra, što znači da je turistima sa zapada koji dolaze jeftinije da letuju u Crnoj Gori, nego da ostanu kod kuće", ističe Armenko.

Armenko smatra da moramo da se pogledamo u ogledalo i da vidimo kako dalje, jer postajemo sve manje konkurentni državama u regionu.

"Svuda turizam napreduje, a kod nas nikako da se nešto konkretno promeni. Svi nameti padaju na nas turističke radnike... Cene usluga će takođe, zbog rasta inputa, drastično poskupeti i to najmanje 30 odsto. To moramo da radimo da bi opstali, a to je nemoguća misija, a to će dodatno uticati na sezonu", kaže Armenko.

Prema Armenkovim navodima, već sada nedostaje rezervacija, što nije dobar pokazatelj za sezonu.

"Nećemo kukati, ali moramo da budemo svesni gde smo. Sezona je prekratka, treba da se sve spremi, anagažuju radnici da bi se radilo svega 40 dana. Malo je vremena za tako nešto, jer turistički poslenici u Hrvatskoj već sada angažuju radnu snagu. Mi ih ne možemo ispratiti po uslovima i dati jake plate, kada kod nas sezona realno počinje tek oko 1. jula", zaključuje Armenko.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

88 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: