Jedna od omiljenih plaža u Grčkoj zatvorena ovog leta za turiste

Plaža Navagio (Navađo) na ostrvu Zakintos, poznata po olupini broda, ovog leta će biti zatvorena za posetioce, odnosno kupače i turiste, zbog straha od daljih odrona.

Izvor: Ekathimerini / Daljine.rs

Petak, 17.03.2023.

18:44

Jedna od omiljenih plaža u Grčkoj zatvorena ovog leta za turiste
Foto: Profimedia

Odluku o zabrani pristupa plaži Navađo preporučio je tim stručnjaka Organizacije za antiseizmičko planiranje i zaštitu (OASP), nakon posete lokalitetu 8. marta, kao deo redovne ponovne procene njene bezbednosti.

Tim OASP-a je rekao da postoji značajan rizik od klizišta zbog erozije okolnih litica.

„Bezbednost stanovnika i posetilaca je iznad svega i odluka je doneta uzimajući u obzir nove naučne podatke OASP-a i njegovog predsednika, profesora Eftimiosa Lekasa, s obzirom na veliki broj posetilaca u ovoj oblasti tokom turističke sezone“, rekao je ministar Vasilis Kikilias.

Plaža Navađo na ostrvu Zakintos je već bila zabranjena za lokalno stanovništvo i posetioce od prošlog septembra, nakon što je zemljotres jačine 5,4 stepena Rihtera izazvao odron velikog kamenja sa okolnih litica koje je padalo u zaliv.

Bezbednost plaže će se iznova procenjivati dva puta godišnje.

Plaža Navagio, koju posećuju milioni turista, svrstavaju ostrvo Zakintos u, možda, najfotografisaniju letnju destinaciju na planeti i postala je simbol ovog ostrva. U početku je postojala bojazan da olupina ovog broda predstavlja mrlju na netaknutoj plaži, do tada teško pristupačnoj, ali odlučeno je da ostane tamo gde jeste.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: