Gde planirate da se preselite? Objavljeno koje su najbolje i najgore države za rad

Kada govorimo o najboljim zemljama za rad stranaca, na prvom mestu je bila jedna azijska država – Tajvan. Čak 81 odsto zaposlenih zadovoljno je sigurnošću posla, a skoro 9 od 10 zaposlenih izražava zadovoljstvo ekonomskom situacijom...

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.01.2022.

16:58

Gde planirate da se preselite? Objavljeno koje su najbolje i najgore države za rad
Foto:EPA/ MARTIN DIVISEK

Pandemija je naterala mnoge od nas da naprave velike životne promene – bilo da se radi o selidbi na drugo mesto, nabavci psa ili nečemu drugom. Ali da li ste ikada razmišljali o preseljenju u drugu zemlju?

Uz mnogo posla obavljenog na mreži, rad iz druge zemlje nikada nije bio lakši. Nedavno je izraz "digitalni nomad” postao veoma popularan, pa mnoge zemlje pokušavaju da privuku takve ljude.

U svakom slučaju, bilo da tražite potpuno novu karijeru, ili radite u kompaniji kojoj nije važno gde se fizički nalazite, odabir prave lokacije je ključan ako tražite pravi balans života.

Pozivajući se na studiju koju je objavio Ekpat insajder, u kojoj se analiziraju uslovi u 59 zemalja, rađena sa onima onih koji su živeli u tim zemljama, najgora zemlja za rad za strance je Turska. Sledi je, pomalo neočekivano, Italija, a treći najlošiji na rang-listi su Kiprani.

U Turskoj je najveći problem nestabilnost lokalne valute, pa su neki koji su došli da rade zapravo zarađivali mnogo manje nego što su mislili.

Takođe, u Turskoj je čak 32 odsto zaposlenih nezadovoljno brojem radnih sati, što je dvaput više nego na globalnom nivou. Što se Italije tiče, glavno nezadovoljstvo je perspektiva, a ekonomija nije na zavidnom nivou.

A kada govorimo o najboljim zemljama za rad stranaca, na prvom mestu je bila jedna azijska država – Tajvan. Čak 81 odsto zaposlenih zadovoljno je sigurnošću posla, a skoro 9 od 10 zaposlenih izražava zadovoljstvo ekonomskom situacijom. Takođe, ispitanici su zadovoljni radnim vremenom. Na drugom i trećem mestu su Novi Zeland i Češka, pa ako ne želite na kraj sveta, biće u redu da odete na posao u – Prag.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: