Deset najstarijih gradova Evrope: Grčka prednjači na listi

Dok su neki od najstarijih gradova na svetu, koji se nalaze na Bliskom istoku, danas zbog aktivnosti terorističkih grupa nedostupni, vrata najstarijih gradova Evrope širom su otvorena za turiste.

Izvor: B92

Četvrtak, 24.12.2020.

12:07

Deset najstarijih gradova Evrope: Grčka prednjači na listi
Foto: Depositphotos / igabriela

1. Argos (Grčka)

Prvi stanovnici naselili su ovaj grad 5.000 godina pre nove ere.

Árgos, grad na severoistočnom delu Peloponeza, smešten 12 kilometara od Nafplija, predstavljao je važan centar tokom mikenskog perioda (1600-1100 godina p.n.e), mada je postao najistaknutiji tokom tiranije kralja Fidona u 7. veku pre nove ere. Prema mitologiji, dobio je ime po sinu Zevsa i Niobe, a u Homerovoj Ilijadi opisan je kao renomirani centar za uzgoj konja. Hera, boginja braka, naročito je ovde bila poštovana, a građani su u njenu čast podigli hram i održavali godišnje festivale. Mikenske grobnice, svetilište boginje Afrodite i pozorište koje može da primi do 20.000 gledalaca turisti mogu obići i danas.

2. Atina (Grčka)

Prvi stanovnici naselili su ovaj grad 5,000 godina pre nove ere.

Akropolj je naseljen najmanje sedam milenijuma, a legenda kaže da su se Atina i Posejdon takmičili pre kome će grad dobiti ime. Dogovor je bio da pobedi onaj ko će gradu podariti dragoceniji poklon. Posejdon je udario trozupcem o stenu, usled čega je potekla slana voda, a Atina je pod vodu spustila drvo, koje je donelo plod masline. Kako su narodima masline bile važnije, grad je nazvan po Atini. Atina, kolevka demokratije, bila je toliko poštovana kao grad, da nikada nije razrušena, iako je bila osvajana, niti su njeni stanovnici porobljavani. Atinjani su pobedili Persijance u bici na Maratonskom polju 490. godine pre nove ere, nakon čega je nastupilo zlatno doba grada, pod vladavinom Periklea. U njemu su živeli Sokrat, Hipokrat i Sofokle, za kojima su došli Aristotel i Platon. 3. Plovdiv (Bugarska)

Prvi stanovnici naselili su ovaj grad 4.000 godina pre nove ere.

Ostaci neolitskog naselja u Plovdivu ukazuju na to da su gradom starim oko 6,000 godina prvo upravljali Tračani, tadašnji makedonski Grci, a zatim Rimljani, koji su ga učinili značajnom konurbacijom. Ruševine iz ovog perioda su prisutne i danas: Rimsko pozorište u centru grada i antički stadion iz 2. veka u koji može da se smesti 30.000 gledalaca. Grad je pao pod vlast Otomanskog carstva u 14. veku, a oslobođen nakon bitke kod Filipopolisa 1878. godine.

4. Hanja (Krit)

Prvi stanovnici naselili su ovaj grad 4.000 godina pre nove ere.

Iznad luke u Hanji, na brdu Kasteli, pronađeni su ostaci antičkog grada Kidonije. Pretpostavlja se da ruševine potiču iz minojskog perioda (2.100-1.100 godina p.n.e), ali tragovi naseljavanja vode sve do neolita. Homer navodi da je Hanja svojevremeno bila jedan od najznačajnijih gradova, a na lokalitetu su pronađene freske, grnčarija i novčići koji su danas javno izloženi. Stručnjaci smatraju da su Kidoniju uništili Saraceni oko 828. godine, a da su Venecijanci kasnije izgradili naselje koje je postalo moderna Hanja. Grad je danas, nesumnjivo, jedna od najatraktivnijih destinacija koje turisti mogu posetiti na Kritu.
5. Patra (Grčka)

Prvi stanovnici naselili su ovaj grad oko 3.500 godina pre nove ere

Arheološka iskopavanja pokazala su da je Patra bila naseljena još u ranom heladskom periodu. Nju su, poput brojnih drugih grčkih gradova, okupirali Turci, a zapalili su je muslimanski Albanci 1779. godine. Nakon zemljotresa u 6. veku, na planini Panahaiko sagrađen je zamak, a Patra je do današnjeg dana ostala podeljena na Gornju i Donju oblast. Moderni deo grada, na obali zapadne Grčke, naseljava oko 200.000 stanovnika.

6. Trikala (Grčka)

Prvi stanovnici naselili su ovaj grad 3.000 godina pre nove ere.

Drevni grad Trikala koji leži ispod moderne konurbacije, nazvan je po nimfi Trike, ćerki Peneja. Položaj pored reke na centralnom delu grčkog kopna značio je prosperitet, iako je grad pao u ruke Ahemenidskih Persijanaca 480. godine pre nove ere, a kasnije postao vlasništvo Rimljana. Asklepion, jedna od najvećih bolnica antičkog sveta, jedinstvena je antička ruševina, dok džamija Kursum iz 17. veka predstavlja nešto moderniju turističku atrakciju.
7. Teba (Grčka)

Prvi stanovnici naselili su ovaj grad 3,000 godina pre nove ere.

Ostaci građevina sagrađenih od cigala od blata, s osnovom od kamenja, pokazuju da je Teba bila naseljena pre oko 5.000 godina, mada datiranje otežava činjenica da ruine natkriljuje moderan grad. Grad, koji se nalazi u centralnoj Grčkoj, zauzima važno mesto u grčkoj mitologiji – navodi se kao mesto rođenja Herkulesa i područje kojim se kretala zastrašujuća Sfinga, pre nego što je njena zagonetka odgonetnuta. Teba je danas važan trgovinski centar; iako određeni broj turista dolazi da vidi ruševine, grad je donekle zanemaren zbog činjenice da se u njegovoj blizini nalaze neke popularnije turističke destinacije, poput Atine.

8. Kutaisi (Gruzija)

Prvi stanovnici naselili su ovaj grad u drugom milenijumu pre nove ere.

Kutaisi, grad u zapadnoj Gruziji, nekada je bio prestonica kraljevstva Kolhide koje se prostiralo istoimenom regijom u istočnom Kavkazu od drugog milenijuma pre nove ere. Grad je bio centar brojnih konflikata između gruzijskih kraljeva i ruskih i otomanskih vladara i industrijski centar kada je Gruzija postala deo Sovjetskog saveza. Državni muzej u Kutaisiju dom je više od 16.000 artefakata vezanih za gruzijsku istoriju i kulturu. Ono što je verovatno još interesantnije jeste to da se u gradu nalazi i muzej borilačkih veština. Katedrala Bagrati iz 11. veka obnovljena je 2012. protivno volji Uneska. Iako se tada nalazila na listi ugrožene svetske baštine, predstavnici Uneska istakli su da bi novi projekat podrio integritet i autentičnost ove znamenitosti.
9. Larnaka (Kipar)

Prvi stanovnici naselili su ovaj grad 1.300 godina pre nove ere.

Današnja Larnaka počiva na antičkom gradu Kitijumu, koji su kolonizovali grčki Ahajci i Feničani. Oni su došli iz današnjeg Libana, koji je tada pripadao Persijskom carstvu. S obzirom na njen povoljan strateški položaj na istoku Mediterana, Larnaka je oduvek predstavljala važnu luku, a takođe je poznata kao rodni grad Zenona iz Kitijuma, osnivača stoicizma. Gradska Crkva Svetog Lazara sagrađena je kao druga Lazareva grobnica. Larnaka danas ima reputaciju jeftinog letovališta u kojem se nalaze brojne zanimljive turističke atrakcije, poput džamije Hala Sultan Teke i slanog jezera koje privlači jata ružičastih flamingosa.

10. Halkida (Grčka)

Prvi stanovnici naselili su ovaj grad 1.300 godina pre nove ere.

Starogrčki pesnik Homer spominje Halkidu u Ilijadi, koja je napisana oko 762. godine pre nove ere, što znači da je grad star najmanje 2.800 godina. Istorijski zapisi kažu da su Halkidu osnovali stanovnici jonske kolonije iz Atine pre Trojanskog rata, koji se smešta u period između 12. i 13. veka pre nove ere. Reč je o glavnom naselju na ostrvu Evija, smeštenom u moreuzu Europis, kanalu koji razdvaja ostrvo od glavnog kopna Grčke.

"Ovo je najružniji i najbrutalniji grad na planeti" FOTO

Iako je bio od velikog značaja u rimsko doba, od starog grada danas nije ostalo ništa, a sama Halkida postala je poznata po poljoprivredi, susednoj fabrici cementa i činjenici da danas predstavlja jedno od najpopularnijih letovališta među Grcima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

73 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: