"Pojačan nadzor": Evo šta vas čeka po povratku u Srbiju

Od petka u 18 časova biće sprovođen nadzor nad svim građanima koji se vraćaju u Srbiju, odlučeno je na sednici Kriznog štaba, a ukoliko planirate da putujete, trebalo bi da znate šta to tačno podrazumeva.

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 14.09.2020.

11:31

Foto: Depositphotos/ shibu7213.gmail.com

Krizni štab doneo odluku da bi svi građani Srbije, koji borave u Crnoj Gori, Hrvatskoj i BiH, trebalo da se vrate u zemlju do petka u 18 h.

"Apelujemo na sve građane da se do kraja ove nedelje vrate u svoju zemlju jer ćemo nakon toga imati drugačiji režim za sve koji ulaze u našu zemlju", izjavila je dr Darija Kisić Tepavčević, članica Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa.

Krizni štab je pozvao sve naše građane koji se nalaze na letovanju u regionu, odnosno u zemljama sa velikim brojem novozaraženih od koronavirusa, da se što pre vrate u Srbiju.

Kod nas je situacija, kako je istakla, nešto povoljnija nego u zemljama u okruženju.

"Ono što je jako bitno da su sve zemlje beležile porast novozaraženih. Crna Gora se nalazi na trećem mestu, na tom spisku su i Hrvatska i Bosna i Hercegovina", objašnjava dr Kisić Tepavčević.

Obavezno javljanje lekaru

Doktorka Darija Kisić Tepavčević kaže da nadzor ne podrazumeva ograničenje slobode kretanja, već samo obavezu redovnog javljanja lekaru.

Samoizolacija ili PCR

Krizni štab je zamolio građane da svako ko je došao iz inostranstva bude 10 dana u samoizolaciji, ili da uradi PCR test. Ovo je sve na nivou preporuke jer, kako je istaknuto, "Krizni štab trenutno nema zakonsku osnov da stavi zdravog čoveka po povratku sa puitovanja u karantin ili samoizolaciju".
Foto: depositphotos/ wirojsid
Nadzor obavezujući za sve građane, bez obzira na uzrast

Nakon sednice Kriznog štaba, Kisić je apelovala na sve građane da se do petka vrate u Srbiju, jer će nakon toga početi nadzor, koji, kako je objasnila, ne podrazumeva karantin i samoizolaciju.

"Reč je o nadzoru kako bi se sprečio rizik prenošenja virusa korona", rekla je dr Kisić novinarima.

Kaže da će način vršenja nadzora biti definisan i objavljen u narednim danima, a preporuke svetskih organizacija, dodaje dr Kisić, jesu da taj nadzor traje do 10 dana. Navodi da je još ranije izrečena kao važna preporuka da sva deca posle povratka iz inostranstva koja idu u kolektive budu u kućnoj izolaciji u tom periodu.

Na pitanje šta podrazumeva nadzor, dr Kisić Tepavčević je odgovorila da će javnost biti detaljnije obaveštena do petka u 18 časova, ali da će podrazumevati odredjenu dinamiku javljanja relevantnim zdravstvenim službama, s ciljem da se potencijalni unos virusa u našu zemlju stavi pod kontrolu.

Ukazuje da je Crna Gora treća po učestalosti obolevanja u Evropi i da, kao takva, predstavlja rizik, te da se broj zaraženih povećava i u našoj zemlji, s obzirom da veliki broj naših gradjana boravi u CG.

To napominjemo zato što je veliki broj naših gradjana u tim zemljama", rekla je Kisić.
Kisić navodi da je juče primećen blagi skok broja zaraženih u odnosu na prethodne nedelje, što je, ističe, bio signal da Krizni štab mora da preuzme dalje odluke kako se situacija ne bi pogoršala.

Nema testa, ni karantina: Građani Srbije mogu slobodno da putuju u ovih 18 zemalja

Ističe da je kod nas trenutna epidemiološka situacija povoljna, ali da građani u tim zemljama predstavljaju opasnost za širenje zaraze.

Ona napominje da deca uglavnom nemaju teže oblike ispoljavanja kovida, ali da mogu da šire virus.

Sada ćemo tu meru da proširimo i na sve naše građane, dodala je dr Kisić Tepavčević.
Dodaje da je danas bio redovan sastanak Kriznog štaba na kome je razmatrana epidemiološka situacija u Srbiji, ali i u drugim zemljama. Na tom sastanku su razmatrani svi aspekti na koje utiče kovid.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: