Da vas ne boli glava: Izaberite najsigurnije plaže za mališane

Isplanirati odmor nije lako, posebno kada imate decu. Sem o svojim potrebama, morate da razmišljate i o tome šta će deca raditi, da li su plaže bezbedne i opremljene, i još o mnogo čemu.

Izvor: B92

Petak, 07.06.2019.

15:41

Da vas ne boli glava: Izaberite najsigurnije plaže za mališane
Foto: ah_fotobox/depositphotos.com

Istraživali smo koje su plaže najsigurnije za mališane. Ovoga puta interesovalo nas je koje su to plaže koje su bezbedne za mališane u Hrvatskoj, Grčkoj i Turskoj i na kojima ćete se i oni, a i vi dobro provesti.

Hrvatska

Veli žal (Mali Lošinj, ostrvo Lošinj u Hrvatskoj) je plaža jedna od vlasnica Plave zastave, delom šljunkovita, a delom popločana, idealna je za decu. Čisto more, borov hlad i potpuna opremljenost plaže za potrebe roditelja i njihove dece, čine Veli žal idealnom plažom.

Prilaz moru je jednostavan, a u sezoni postoje spasioci koji stalno nadgledaju, što vašu decu čini bezbednijima.

Zadarska županija je posebno pogodna za porodice sa decom. A Zaton, Dražicu kod Biograda na moru i Kraljičinu plažu u Ninu svakako treba da uzmete u obzir ako u Hrvatsku krenete sa decom. Zaton pruža razne sportske aktivnosti, kako za decu, tako i za odrasle, ali i prilaz moru za invalide.

U Dražici deca mogu da se zabavljaju na toboganu, autićima i trambolini, a vi možete uživati u restoranima skrivenim u borovom hladu.

Kraljičina plaža je možda najbolji izbor jer ovde ćete naći kilometar plićaka sa lekovitim blatom, koje će deci biti posebno zanimljivo, jer se njime mogu mackati, a da to nikom ne smeta, ali postoje i razne aktivnosti namenjene porodicama.

Sakarun (Dugi otok) je prelepa plaža sa belim peskom, koji čine more tirkiznim. Plićak se u Sakarumu pruža daleko, pa roditelji ne moraju da se plaše da ostave decu malo same u vodi. Decu ćete verovatno najviše obradovati ukoliko ih na plažu povedete vozićem, koji redovno prolazi tuda", prenosi Zadovoljna.hr

Rajska plaža (Lopar, otok Rab), kilometar i po dugačka, sa prozirnim morem, spada u jednu od najopremljenijih plaža Hrvatske. Posebno su zabavni sportski sadržaji, ali je Rajska plaža opremljena i barovima, iz kojih ćete moći da se divite prirodnim lepotama.
foto: efired/depositphotos.com
Grčka

Ako ipak odlučite da otputujete u Grčku, ovo su plaže koje mogu biti savršene za vaš porodični odmor:

Trani Amouda na Sitoniji idealna je za porodice sa decom. Na plaži ćete pronaći sve što vam je potrebno od zanimacija za decu, preko kafića do barova.

Nei Pori, na oko 100 kilometara od Soluna i u neposrednoj blizini letovališta Paralija, relativno je mlado letovalište kojem se naši ludi vrlo rado vraćaju. Plaža je vrlo prostrana, sa sitnim peskom. Veoma je pristupačna i dobro opremljena, pa je mnogi smatraju odgovarajućom i za decu.

Možete da posetite i Latoura plažu na Sitoniji, koja je zavučena, u dubini je uvale, tako da je more ovde sasvim izvesno uvek mirno i pošteđeno talasa. Osim toga, ovde imate pesak, plitko more, palme na samoj obali, tako da je plaža pogodna ukoliko dolazite sa malom decom, savetuje Grčka info.

Na Sitoniji možete da posetite i plažu Lagomandra, koja je prikladna za celodnevni ili možda duži boravak. Za razliku od većine ostalih grčkih plaža na kojima vam je neophodan suncobran, ovde decu nakon igranja na suncu možete skloniti u prirodnu hladovinu guste borove šume.

Na ostrvu Paksosu postoje netaknute plaže poput Harami i Kanoni, koje su savršene za odmor sa decom jer su zaštićene od vetra, sa plitkom i toplom vodom. Ukoliko želite mirno i tiho letovanje, Paksos je pravi izbor.

Na Antipaksosu su neke od najboljih svetskih bistroplavih plaža za kupanje i ronjenje, a bezbedne su i za decu. Južno od Vrika i Voutounu postoje dve plaže i mnoge manje privatnije uvale do kojih se može doći bez mnogo poteškoća.

Ono šta uvek treba da vam je na pameti kada sa decom odlazite u Grčku jeste da plaže često nemaju prirodni hlad i da zbog bezbednosti svoje dece morate obezbediti suncobran ili ga iznajmiti.
Foto: sonyakamoz/depositphotos.com
Turska

Nalik na grčka sela, i u Turskoj se nalazi nekoliko mesta na kojima možete dobro da se provedete sa mališanima.

Kalkan je pepoznatljiv po niskim belim kućama. Ovo mesto je veoma mirno, što odgovara mnogim porodicama, a u blizini se nalazi Patara, koja je takođe poznata po porodičnom turizmu.

Osim ova dva mesta, tursku rivijeru krasi još mnogo plaža koje roditelji smatraju dobrim izborom ukoliko putuju sa decom.

Oludeniz plaža - Plava laguna je svakako jedno od tih mesta. More je ovde veoma mirno, sa blagim prelazom do dubina i pesak je sve što je potrebno da se roditelji osećaju spokojno kad su sa decom na plaži.

U blizini se nalazi dolina u kojoj postoji više od 80 različitih vrsta zabave, čime će deca sigurno biti oduševljena.

Alanja je grad koji treba da posetite zbog prelepe plaže koja ga krasi, a koja je navodno posuta egipatskim peskom u čast Kleopatre čiji naziv i nosi.

Alanja je prepuna sadržaja za svaki uzrast, a ono što bi deci bilo zanimljivo je stara tvrđava sa koje se pruža prele pogled.

Još jedno mesto koje možete da obiđete sa mališanima je Konialti. Ova prelepa turska plaža krije se u hladu planine Taurus, koja je obasuta kamenčićima svih boja i oblika, koje deca obožavaju.

Takođe, ona ima najveći vodeni park, što će posebno obradovati najmlađe.

U Česme treba da dođete ukoliko ne volite mesta pretrpana turistima. Ovo mesto nudi sjajne plaže, za svakog ponešto, mada se do nekih od njih može stići isključivo organizovanim prevozom.

Pirlanta Plaj je duga, peščana plaža koja se nalazi jugozapadno od grada, dok se Altinkum Plaj (Zlatna plaža) isto nalazi u blizini i smatra se za jednu od najlepših u toj oblasti.

Hoteli ovde imaju posebne programe za decu, a i svuda su igraonice i restorani u kojima su mislili o tome da vaša deca možda ne vole tursku kuhinju.

Najveća atrakcija plaže Iztuzu jesu kareta kornjače, koje deca smatraju veoma zanimljivim. Ali ne zanemarite stroga pravila koja važe, jer je u pitanju nacionalni park, a kada vidite peščane plaže tirkiznog mora, shvatićete zašto je baš ovo zaštićeno mesto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: