Jedan od najposećenijih evropskih gradova počinje da naplaćuje ulaz

Venecija će od sledećeg leta početi da naplaćuje ulaznice svim posetiocima, tačnije taksu u iznosu od 2,5 do 10 evra, u zavisnosti od sezone, kako bi se ograničio masovni turizam koji guši grad.

Izvor: B92

Petak, 04.01.2019.

14:15

Jedan od najposećenijih evropskih gradova počinje da naplaćuje ulaz
Venecija / thinkstock

Mera koja je usvojena prošlog vikenda predviđa da će Venecija od jula sledeće godine moći da počne sa naplaćivanjem boravišne takse, a porez će se ubirati od svih posetilaca, bilo da u gradu provode i noć ili ne ostaju.

Glavna meta su ponajpre turisti koji dolaze na jedan dan i ne plaćaju boravišnu taksu. Među njima su i turisti sa kruzera, a čak 600 kruzera godišnje pristane u Veneciju. Avio-kompanije i autobuski prevoznici imaće priliku da svoju taksu uračunaju u karte, a po prvim procenama gradskih vlasti, tako bi se moglo prikupiti i do 50 miliona evra godišnje.

“Troškove za čišćenje istorijskog centra grada i za sigurnost godinama su snosili stanovnici Venecije. Hvala svima onima koji će nam ubuduće pomagati da održimo Veneciju čistom i omogućimo stanovnicima ovog grada da udobnije žive“, rekao je gradonačelnik Venecije Luiđi Burnđaro.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: