Foto: DarkoRuzicic/shutterstock
Foto: DarkoRuzicic/shutterstock

Gde Srbi putuju i za koje pare: Planuli novogodišnji aranžmani, po Srbiji skoro sve rezervisano

Podeli

Do dočeka 2023. još mesec i kusur, a građani Srbije već uveliko rezervišu novogodišnje aranžmane, kako u inostranstvu, gde više neće pogledati kovid protokolima, tako i u domaćim turističkim destinacijama u kojima hotelijeri i izdavaoci privatnog smeštaja uveliko trljaju ruke.

Korona je, makar što se tiče uslova za ulazak u strane države, prošlost i stoga su projekcije da će "preko granice" praznike provesti 25-30 odsto više naših državljana nego prošle i pretprošle godine.

Na to ukazuju, kaže za "Blic" Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijaije turističkih agencija Srbije (YUTA), do sada prodati aranžmani.

"Što se tiče putovanja autobusom, kao i ranije zanimljivi su Budimpešta, Prag, Beč, Sofija, Solun, Istanbul, severna Italija. Aranžmani su od 80 evra pa naviše, zavisno od broja dana, kategorije hotela. Takođe i da li je u cenu uključen i doček, mada se po ovim gradovima nova godina dočekuje napolju, na javnim događajima", kaže Seničić.

U Istanbul i Atinu iz Srbije će se za praznike putovati avionom. Istim povodom poslednjih dana 2022. leteće se ka Madridu, Barseloni, Rimu, Parizu. Novogodišnji aranžmani u ovim gradovima, kaže Seničić, kreću se od 350 do 550 evra, zavisno šta obuhvataju paketi.

"Našim građanima su veoma interesantne i planine u Srbiji i okolini, poput Zlatibora, Kopaonika, Stare planine, Divčibara, Zlatara, Jahorine, takođe i banje od kojih neke nude i odlličan kvalitet i velilki kapacitet. Očekuje se da će veliki broj Beograđana 2023. dočekati u Nišu, Novom Sadu i drugim gradovima, iz kojih će, opet, lokalno stanovništo ići u druge sredine zavisno od ponude javnih dešavanja", objašnjava Seničić.

Očekuju da sve rasprodaju

Na Zlatiboru ne samo da očekuju dobru posetu nego – odličnu. Niko na najposećenijoj srpskoj planini ne sumnja da će svih 40.000 kreveta u hotelima i privatnoj režiji biti rasprodato.

"Na to upućuje praksa od prethodnih godina, ali i interesovanje i veliki broj rasprodatog smeštaja. Poručujemo svima koji bi Novu godinu da dočekaju na Zlatiboru da što pre ugovore boravak jer je nesumnjivo da će se tražiti krevet više. Za doček i reprizu dočeka organizovaćemo koncerte na Kraljevom trgu", kaže za Vladimir Živanović, direktor Turističke organizacije "Zlatibor".

Cene u zlatiborskim hotelima i konačištima su raznolike i zavise od broja noćenja i kategorije smeštaja. Aranžmani od tri noćenja kreću se u rasponu od 20.000 dinara do 1.250 evra po smeštajnoj jedinici i na bazi su polupansionske usluge. Što se tiče aranžmana u kojima su cene izražene po osobi, tri noćenja sa polupansionskom uslugom koštaju od 26.000 dinara.
Na Kopaoniku bukirano već 80 odsto kapaciteta

Makskimalnu popunjenost očekuju i turistički poslednici na Kopaoniku gde je do sada bukirano oko 80 odsto kapciteta, s tim što mnogi hoteli još uvek nisu izašli sa prazničnim promo-paketima.

U Turitističkoj organizaciji "Vrnjačka Banja" kažu da je interesovanje za ovu destinaciju uobičajeno veliko, da će kapaciteti biti makskimalno puni, ali i da će se, s obzirom na četvorodnevni kulturno-zabavni program, tražiti krevet više.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 980 idi na stranu