Izvor: B92, Tanjug

Pirot je grad meraka, tradicije, kulture, običaja, gostoprimstva, okružen najlepšim prirodnim predelima Stare planine, te bi kao takav mogao biti destinacija za odmor u Srbiji, kažu u Turističkoj organizaciji Srbije (TOS).

U letnjoj promotivnoj kampanji, pod sloganom "Izaberi svoju avanturu, vidi Srbiju", direktorka TOS-a Marija Labović je sa grupom novinara obišla taj kraj.

Posetili su, kažu, etno-kompleks "Nišavska dolina", koji raspolaže sa oko 30 ležajeva u kućama originalne srpske arhitekture, a na putu ka Specijalnom rezervatu prirode Jerma obišli su i Sukovski manastir iz 19. veka, o čijem postanku postoji zanimljivo predanje, koje tamošnji monasi pričaju na poseban način.

U selu Vlasi, u kanjonu reke Jerme, moguće je prošetati stazama kroz gotovo netaknutu prirodu, kažu iz TOS-a, dok sportske i avanturističke sadržaje nudi "Avanturistička mreža" - pešačke, biciklističke ture, penjanje, festivali.

Manastir Poganovo iz 14. veka je jedan od mnogih manastira u tom kraju, zbog čega Pirot, zovu i "mali Jerusalim".

Zalazak sunca u tom kraju najlepši je sa srpske srednjovekovne tvrđave Momčilov grad, Kale, iz 14. veka, koja je nedavno rekonstruisana, a proglašena je i za jednu od sedam najlepših u Srbiji.

Direktorka TOS-a je sa ekipom novinara obišla i park prirode Stara planina, koji je najveće zaštićeno prirodno dobro u Srbiji, sa više od 300 kilometara obeleženih staza za planinarenje, pešačenje, trčanje, biciklizam, jahanje i druge sadržaje.

Poraslo interesovanje za letovanje u Srbiji

Ilustracija/Foto: depositphotos/boggy22

Obišli su, kažu, i jedan od tri ulaza na Staru planinu sa pirotske strame - Pirot - Rsovci - Dojkinci - Slavinja. To je jedan od najposećenijih pravaca na Staroj planini.

Domaćini iz Turističke organizacije Pirot u svojoj ponudi imaju i selo Rsovci, gde nekoliko domaćinstava nudi smeštaj, kao i pećinsku crkvu Svetih apostola Petra i Pavla, u kojoj je freska Ćelavog Isusa, jedinstvena u svetu.

Posetili su i lokalitet Slavinjsko grlo u klisuri Rosomačke reke, kao i odmaralište Vrelo, u čijoj blizini su ribnjak pastrmke, vizitorski centar JP Srbijašume, kao i izvor Vrelo, po kome je odmaralište dobilo naziv. Na istom putnom pravcu je selo Dojkinci,u kome se nalazi najmoderniji planinarski dom u Srbiji - planinarski dom Dojkinci. Ono predstavlja bazu za planinare, planinske trkače, porodice sa decom i sve ljubitelje aktivnosti na planini.

Foto: depositphoto/ boggy22

Gotovo trećina svih vodopada u Srbiji nalazi se na Staroj planini, neki od njih otkriveni su u relativno skorije vreme, među njima je i vodopad Tupavica.

U ponudi tog kraja je i vožnja džipovima kroz specijalni rezervat prirode Arbinje do Ponora.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.