Izvor: B92

Crna Gora, a posebno Crnogorsko primorje predstavlja jednu od najatraktivnijih turističkih destinacija na Balkanu.

Smešteno na jugu Crne Gore, primorje obiluje predivnim peščanim plažama, kristalno čistim morem i fascinantnim krajolikom koji privlači turiste iz celog sveta. Osim prekrasnih plaža, Crnogorsko primorje nudi i raznovrsnu gastronomsku ponudu, bogatu kulturu, tradiciju i istoriju, kao i mnogo zabavnih aktivnosti za sve uzraste.

Od posete istorijskim gradovima, poput Kotora, do uživanja u vodenim sportovima ili mirnom odmoru na plaži,

Crnogorsko primorje ima mnogo toga da ponudi svojim posetiocima. U nastavku ćemo se detaljnije upoznati sa najpopularnijim plažama, gradovima i znamenitostima koje se nalaze u ovom delu Mediterana.

Peščane plaže u Crnoj Gori koje morate posetiti

Crnogorsko primorje poznato je po savršenim peščanim plažama, a neka od najpopularnijih su plaže na Budvanskoj rivijeri, koje su poznate po belom pesku i kristalno čistoj vodi. Među najatrktivnijim plažama na Budvanskoj rivijeri nalaze se Mogren, Slovenska plaža i Jaz, koje su idealne za uživanje u sunčanju, plivanju i raznim vodenim sportovima.

U blizini Budve nalazi se i plaža Bečići, koja se prostire na četiri kilometra i nagrađena je Plavom zastavom za kvalitet i čistoću vode. Takođe, popularne su i plaže u Baru, kao što su plaža Veliki pijesak i plaža Čanj, koje su savršene za opuštajući odmor uz more.

Neophodno je istaknuti i plaže na ostrvu Sveti Stefan, koje su prepoznatljive po svom jedinstvenom izgledu i prirodnom okruženju. Ukoliko se odlučite za posetu ovom ostrvu, obavezno posetite plaže Miločer koja je omiljena među turistima.

Uz ove plaže, vredi posetiti i plažu Petrovac, koja se nalazi u istoimenom gradu i koja je savršena za one koji žele da se opuste i uživaju u mirnom odmoru uz more. Izvesno je da Crnogorsko primorje nudi pregršt izbora kada se radi o peščanim plažama, a svaka od njih ima svoje posebnosti i čari. Bez obzira na to koju plažu odaberete, sigurno ćete uživati u predivnom krajoliku, čistom moru i suncu.

Skrivene plaže Crnogorskog primorja

Foto: Kurkul/Shutterstock

Na Crnogorskom primorju postoji nekoliko skrivenih plaža koje su manje poznate turistima, ali su zato omiljene među lokalnim stanovništvom i avanturistima. Neki od tih skrivenih dragulja su:

Plaža Buljarica

Ova atraktivna plaža nalazi se u blizini Petrovca, a poznata je po svom mirnom okruženju i prekrasnom pogledu na planine i more.

Plaža Lučice

Ovaj dragulj Jadrana smešten je u zalivu Trašte, nedaleko od Petrovca, i okružena je prekrasnim stenama i borovom šumom. Idealna je za one koji traže privatnost i miran odmor.

Plaža Valdanos


Plaža se nalazi se u blizini Ulcinja, a okružena je maslinicima i borovom šumom. Plaža je idealna za one koji žele da izbegnu gužvu i uživaju u prekrasnom krajoliku.

Plaža Žukotrlica

Žukotrlica se nalazi u blizini Rijeke Crnojevića i poznata je po svom netaknutom okruženju i prekrasnom pogledu na Skadarsko jezero.
Sve ove skrivene plaže nude privatnost, što ih čini idealnim mestima za opuštajući odmor. Međutim, zbog ograničenog pristupa i nedostatka turističke infrastrukture, neke od ovih plaža mogu biti teže dostupne i manje pogodne za posetioce sa malom djecom ili onima koji traže više aktivnosti i zabave.

Mirna mesta u Crnoj Gori idealna za porodice sa decom

Crna Gora nudi pregršt prekrasnih destinacija koje su idealne za porodice s decom, a koje su poznate po svojoj mirnoj i opuštajućoj atmosferi. Neka od takvih mesta u Crnoj Gori uključuju:

Petrovac

Ovo mesto smešteno je na obali Jadranskog mora i nudi divne peščane plaže, restorane i kafiće s predivnim pogledom na more, kao i mnogo zabavnih aktivnosti za decu.

Žabljak

Ovaj planinski grad se nalazi na Durmitoru i idealan je za porodice koje žele da se bave aktivnostima na otvorenom. Ovde možete uživati u planinarenju, biciklizmu, raftingu i drugim avanturističkim aktivnostima, a u blizini se nalaze i Nacionalni park Durmitor i jezero Plav.

Kotor

Istorijski grad, smešten na obali Bokokotorskog zaliva, nudi prekrasne pejzaže i mnogo zabavnih aktivnosti za decu. Možete uživati u obilasku starog grada, kupanju u moru i vožnji čamcem na zalivu.

Ulcinj

Ovaj grad je smešten na jugu Crne Gore i nudi neke od najlepših plaža u zemlji, kao što su Velika plaža i Ada Bojana. Ulcinj takođe nudi mnogo zabavnih aktivnosti za decu, kao što su iznajmljivanje bicikla i vožnja kajakom.

Herceg Novi

Grad Herceg Novi smešten je na obali Boke Kotorske i nudi plaže i brojne aktivnosti za decu, kao što su vožnja kajakom i ronjenje. Osim toga, Herceg Novi je poznat po svojim vrtovima i parkovima, kao što je Botanička bašta "Institut Igalo".

Sva ova mesta u Crnoj Gori nude predivne pejzaže, mnogo zabavnih aktivnosti i bogatu kulturnu i istorijsku baštinu, što ih čini savršenim mestima za porodice sa decom koje žele da se opuste i uživaju u nezaboravnom odmoru.

Gde je najčistije more u Crnoj Gori

Postoje neka područja u Crnoj Gori gde se more smatra najčistijim, a samo neka od njih su:

Luštica Bay

Ovaj deo primorja poznat je po svojoj netaknutoj prirodi i kristalno čistom moru. Plaže poput plaže Plavi horizonti smatra se jednom od najčistijih u ovoj zemlji.

Boka Kotorska

Boka Kotorska je smeštena na severu Crne Gore i okružena je planinama i interesantnim krajolikom. Voda u zalivu je izuzetno čista zbog izolovanosti zaliva i niskog nivoa zagađenja.

Ulcinj

Ulcinj se nalazi na jugu Crne Gore i poznat je po svojim zanimljivim plažama, sa posebnim osvrtom na Veliku plažu, koja se smatra jednom od najčistijih plaža u Crnoj Gori.

Ada Bojana

Ada Bojana je reka koja se uliva u Jadransko more i poznata je po svojim plažama. Ada Bojana je takođe popularna među ljubiteljima vodenih sportova, kao što su kitesurfing i windsurfing.

Sveti Stefan

Ovo malo ostrvo nalazi se na obali Budvanske rivijere i poznato je po svojim mirnim plažama, kristalno čistom moru i opojnom mirisu borove šume.

Pre posete bilo kojoj od ovih plaža potreno je imati na umu da se kvaliteta vode na plažama može razlikovati u zavisnosti od vremenskih uslova i drugih faktora, pa se posetiocima uvek preporučuje da prate upozorenja o kvalitetu vode na plažama.

Crna gora sa decom - iskustva

Crna Gora nudi mnogo zabavnih aktivnosti za decu, poput posete Budvi i okolini, planinarenja na Durmitoru i posete Kotoru i Boki Kotorskoj. Takođe je preporučljivo posetiti Skadarsko jezero, koje je idealno za posetu sa decom, i manastir Ostrog u blizini.

Ovo iskustvo će biti nezaboravno i Crna Gora je savršena destinacija za porodični odmor.

Kada putujete sa decom, neće vam biti neophodno da nosite golemu "putnu apoteku", jer su urbanizovana mesta uglavnom dobro opskrbljena lekovima i medikamentima.

Takođe, prema iskustvima roditelja koji su putovali sa decom, uglavnom ima prodavnice, tako da sve što vam je neophodno možete naći u prodavnicima. Trebalo bi pre posla puta da proverite za vodosnadbevanje, odnosno korišćenje tamošnje vode sa česma, ali prema iskustvima naših čitaoca, roditelji su koristili sa decom vodu sa česme i nije bilo problema, no za svaki slučaj, dobro se raspitajte.

Treba napomenuti da su aparati protiv komaraca, odnosno sprejevi i kreme neophodni, kako biste se zaštitili od "noćnih krvopija".

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.