St. Anton, dubok sneg i noćni život

Mnogo dugih avanturističkih staza za napredne skijaše, i nov i ekstenzivan sistem žičara, povezan sa okolnim skijalištima.

Izvor: B92

Izvor: B92

Četvrtak, 12.11.2009.

07:00

Default images

St. Anton se nalazi u podnožju planine Arlberg, na istočnom delu ogromne mreže ski liftova koja obuhvata i skijališta Lech (Leh) i St. Christoph.

Ukupno postoji 85 liftova i 280 km održavanih staza, plus oko 180 km neodržavanih staza kroz dubok sneg, po čemu je St. Anton poznat u celoj Austriji. Najduža staza je od vrha Valluga do sela St. Anton i ima preko 10 km.

Za ljubitelje nordijskog skijanja postoji pet staza za langlauf ukupne dužine 37 km, a najduža staza je Stanzertal sa čitava 22 km. Najviša staza je na skoro 2.800 metara nadmorske visine.
Photo: Edi Weissmann / Flickr
Glavne prednosti St. Antona su duge, avanturističke staze za napredne skijaše, nedavno renoviran sistem žičara čime je čekanje svedeno na minimum, i odličan noćni život. U St. Antonu obično ima dosta snega uprkos tome što je rizort okrenut ka jugu. Ono što mnogima ne odgovara je manjak staza za početnike, kao i buka zbog razvijenog noćnog života.

St. Anton ima dugu skijašku istoriju – prvi ski instruktori su ovde angažovani pre Prvog svetskog rata, a neki od njih su kasnije emigrirali u Sjedinjene američke države i tamo promovisali alpski stil skijanja.
Photo: caccamo / Flickr
Selo St. Anton (Sankt Anton am Arlberg) se nalazi na 1.300 metara visine, i ima oko 3.000 stalnih stanovnika. Uprkos jakom razvoju turizma, selo je uspelo da zadrži tradicionalni tirolski šarm.

Centar sela danas je pretvoren u pešačku zonu, a na zapadnom kraju sela je stanica za gondole koje voze ka vrhovima Schindler i Valluga.

Na istočnom obodu sela je Nassereinbahn sa gondolama koje voze ka vrhu Kapall, odakle ima odličnih staza sa visinskom razlikom do 1.500 metara. Postoji i nekoliko sjajnih dugih staza kroz šumu koji će zadovoljiti i napredne skijaše.

St. Anton je poznat po odličnom noćnom životu. Klubovi i pabovi se otvaraju već oko 3 popodne, i rade do ujutro, a na stazama ima preko 80 kafea i restorana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: