Izvor: b92.net/balkaninsight.com

Parlament Grčke je u martu izglasao novi zakon o korišćenju javne imovine u priobalnim područjima, te je tako na snagu stupila odluka da 50% plaža mora biti javno.

Ipak, već je utvrđeno da mnogi privatni vlasnici, hoteli te restorani i kafići ovo ne poštuju. Vlada je zato pokrenula dronove kako bi proverila da li se pravila poštuju. Oni dronovima nadgledaju plaže i utvrđuju nepravilnosti.

Naime, nakon žalbi da su privatne kompanije preuzele plaže i isključile javnost, vlada je počela da koristi dronove kako bi proverila moguće povrede pravila.

Grčko Ministarstvo ekonomije i finansija saopštilo je u ponedeljak da su počele prve inspekcije dronovima radi identifikacije povreda pravila koja regulišu korišćenje obale i plaža, uključujući i pravo javnosti na pristup.

"Nova strategija ministarstva uključuje stroga pravila i intenzivne kontrole kako bi se osigurao slobodan pristup građana plažama, transparentno korišćenje javne imovine, zaštita životne sredine, unapređenje turističke ponude i poštovanje bezbednosti kupača", saopštilo je Ministarstvo 25. maja.

Prvi dronovi su pušteni 24. maja na plažama u Pefkohoriju i Polihronu u regionu Halkidiki na severu Grčke, gde je bilo mnogo pritužbi na pristup, rekli su iz Ministarstva.

Shutterstock/Guzel.at

Pored dronova, koristiće i satelitske snimke, svedočenja građana putem besplatne aplikacije Moja obala, gde mogu podnositi pritužbe, kao i inspekcije na licu mesta koje organizuje ministarstvo u saradnji sa službom za nekretnine, nezavisnim telom za javne prihode, policijom i tužilačkim vlastima i opštinama.

Kazne počinju od novčanih kazni i idu do zabrane učestvovanja u procesima dodele koncesija, kao i suspenzije poslovanja. Kazne od 2.000 do 60.000 evra predviđene su za ometanje slobodnog pristupa javnosti obali i plažama. Za bilo kakva odstupanja, predviđene su krivične sankcije.

Podsetimo, grčki parlament je u martu usvojio novi zakon o korišćenju javne imovine na priobalnim područjima. Ekološke nevladine organizacije kritikovale su ga, tvrdeći da omogućava komercijalnu eksploataciju plaža čak i u zaštićenim područjima.

"Novi zakon znatno sužava javni prostor naše obale i ne pruža garanciju zaštite osetljivih ekosistema i zaštite društava od sadašnje pretnje klimatske krize", rekli su iz WWF Grčka.

Prošle godine Grci su izašli na ulice tražeći obnovu slobodnog javnog pristupa plažama zemlje, kako je garantovano zakonom. Velike delove obale zauzela su privatna preduzeća koja nelegalno ograničavaju pristup plažama i često naplaćuju enormne sume za iznajmljivanje ležaljki.

Protestni pokret, tzv. "Pokret peškira", počeo je na ostrvu Rodos i proširio se na sever zemlje.

Ministarstvo je uspostavilo novi postupak za koncesije na obalama i plažama putem posebne digitalne platforme. Do 31. maja očekuje se da će sve elektronske aukcije za preko 1.200 koncesija biti objavljene.

Podeli: