Izvor: B92.net

Stanovnici Kanarskih ostrva planiraju proteste i štrajkove kao reakciju na prekomerni turizam.

Učesnici protesta kažu da neodrživ priliv posetilaca uništava život lokalaca, a jedna grupa aktivista na ostrvu Tenerife planirala je čak štrajk glađu zbog izgradnje dva nova hotela. Drugi navode da meštani čak spavaju u automobilima i pećinama zbog rastućih cena kuća, piše Juronjuz (Euronews).

Arhipelag je 2023. privukao 14,1 milion stranih posetilaca, što je rekord za ovu grupu ostrva.

Demonstranti na Tenerifima najavili su za sledeću nedelju štrajk glađu zbog dva nova hotela. Vlasti su obustavile radove na hotelima "La Tejita" i "Cuna del Alma" u Puertito de Adejeu na Tenerifima zbog zaštite životne sredine, ali je izgradnja nedavno nastavljena.

Još jedna grupa, pod nazivom Kanari su rasprodati  (Canarias Se Agota) takođe planira da održi demonstracije 20. aprila na Tenerifima, Gran Kanariji, Lanzaroteu i La Palmi. Kanarska ostrva su iscrpljena Canarias se exhausta) jeste još jedna grupa koja stoji iza planova za proteste širom ostrva.

"Mi na ovim ostrvima smo uvek bili veoma gostoprimljivi za turiste. Ali želimo održiviji turizam. Tenerife su malo ostrvo sa ograničenim resursima. Putevi su zakrčeni saobraćajem, vodovod je u kolapsu, a hoteli su puni", rekao je Ruben Zerpa za britanski list.

Zerpa je dodao da su zbog turizma podignute cene zakupa, što ga čini nedostupnim za mnoge lokalne stanovnike.

"Zarađujem oko 900 evra, živim u paru, ali kirija je 800 evra mesečno. To je Santa Kruz, koji čak nije ni jedan od najskupljih delova ostrva", rekao je on.

Ivan Kerdena Molina, koji pomaže u organizovanju protesta, rekao je za lokalno novinsko izdanje Oliv pres ( The Olive Press) da su meštani primorani da spavaju u svojim automobilima, pa čak i u pećinama, jer turistički operateri "otimaju stanove".

"Nemamo ništa protiv pojedinačnih turista, ali industrija raste i koristi toliko resursa i ostrvo ne može da se nosi sa tim. Airbnb i Booking.com su kao rak koji malo po malo guta ostrvo", rekao je on.

Jedna lokalna organizacija rekla je da se ostrva "društveno i ekološki urušavaju" pod pritiskom masovnog turizma.

Ekolozi u akciji upozoravaju da je skoro 34 odsto lokalnog stanovništva – skoro 800.000 ljudi – u opasnosti od siromaštva ili socijalne isključenosti.

Poplave turista na Kanarima takođe vrše pritisak na zdravstvene usluge, upravljanje otpadom, vodosnabdevanje i biodiverzitet.

Stanovnici postavljaju znakove da odvrate turiste

Stanovnici su postavili lažne postere i nalepnice "zatvoreno zbog prenaseljenosti" u pokušaju da odvrate turiste na određenim prenaseljenim mestima.

Znakovi "Ne ulazite" pojavili su se u blizini popularnih mesta na ostrvu Lanzarote prošlog meseca, a neka područja su bila vezana lancima.

"Vreme je da bojkotujemo, sa alatima koji su nam na raspolaganju, turističku aktivnost koja nas proteruje sa naše zemlje", napisali su aktivisti na društvenim mrežama.

U blizini drugih popularnih atrakcija pojavili su se antituristički grafiti sa natpisima "Moja beda, tvoj raj" i "Turisti, idite kući".

Podeli: