Izvor: tumagazin.rs

Za ovaj deo Španije kažu da je pun prirodnim bogatstvima i da nije lako naći predeo na svetu koji na tako maloj površini može da ponudi toliko turističkih sadržaja.

Na severnom delu obale Španije, nedaleko od prelepog Biskajskog zaliva, svoje mesto je našla Asturija. To je kneževina, odnosno autonomna pokrajina u Španiji i zauzima površinu od oko 10.000 kilometara kvadratnih. U ovom delu zemlje živi oko milion stanovnika, a zvaničan jezik pored španskog je i lokalni asturski.

Glavni adut regiona su svakako besprekorne plaže sa čistim i mirnim morem, iako izlazi na Atlanski okean. Osim toga, nedaleko od obale nalazi se predeo nesputane divljine koji pruža posetiocima sve benefite za aktivan odmor.

Planine nisu visoke pa nude pešačke i planinarske ture na različitim vrstama terena i nadmorskim visinama. Priroda je ovde gotovo netaknuta, što turistima izuzetno prija.

 

Sve to je prepoznao i Unesko, koji je uvrstio veliki deo Asturije, gotovo trećinu, na listu rezervata biosfere, pa se dobar deo zemlje nalazi pod različitim stepenima zaštite.

Asturija, pored prirodnog bogatstva, nudi i sadržajan odmor u urbanim delovima i sredinama. Ovde se nalaze tipični španski gradovi, temperamentni i užurbani, kao što su Ovijedo, Aviles ili Gijon.

 

Gradovi su bogati kulturno-istorijskim sadržajima i muzejima. U svakom mestu, bilo ono selo ili grad, možete naći čuvena španska gastronomska čuda i jako kvalitetna vina.

Asturiju ne posećuje mnogo turista, i možda je baš zbog toga ona ostala autentična i svoja. U svakom slučaju, ona neće još dugo ostati skrivena, jer njen šarm polako počinje da osvaja svetske i domaće putnike. Radi se o jednom od najlepših delova Španije, pa čak i Evrope, pa joj predviđamo jako lepu budućnost kad je turizam u pitanju.

More, planine, šunka i vino, šta je još jednom čoveku potrebno?

 

Podeli: