Izvor: B92.net

Po centru Malage nezadovoljni stanovnici lepe poruke za turiste koje nisu nimalo prijatne.

Milioni turista željnih sunca svake godine hrle u andaluzijski biser Španije – Kosta del Sol i Malagu. Ali stanovnicima je dosta toga. Zbog sve većeg priliva turista oni su sve nezadovoljniji, a svoje nezadovoljstvo počeli su da izražavaju i vrlo direktno. Turiste tako u gradu čekaju nalepnice s porukama da se što pre vrate kući.

Mnogi stanovnici Malage odlučili su da im je dosta turista i daju im do znanja da nisu dobrodošli u ovaj andaluzijski grad. Malaga je sve popularnija među turistima zbog svoje prijatne klime, a takođe je zasad još prilično pristupačna pa je sve više preplavljena digitalnim nomadima i turistima koji žele da uhvate sunčeve zrake tokom cele godine, piše 24ur.

Nedavno je centar Malage zahvatio talas nalepnica koje stanovnici lepe po zidovima i vratima s porukama: "Ovo je nekad bio moj dom", "Ovo je nekad bio centar grada", ali i oštrijim: "Smrdi na turiste" i "Turisti, idite kući".

Vlasnik jednog od lokala Dani Drunko rekao je za Juronjuz da je sam pokrenuo inicijativu za nalepnice. A pokrenuo ju je jer je, kako smatra, zbog turista izgubio dom u kojem je decenijama živeo. Kako tvrdi, vlasnik nije želeo da produži ugovor niti da proda stan jer je zgradu želeo da iznajmljuje ​​turistima. I kako kaže, nije jedini.

"Meštani su umorni od toga, sam sam zapalio iskru koja je zapalila požar, a pridružili su mi se i drugi. Sva ponuda je okrenuta turistima", kaže Drunko.

Lokalni političar Dani Perez dodaje kako je u šetnji Malagom praktično nemoguće pronaći zgradu u kojoj se bar neke stambene jedinice ne iznajmljuju turistima. Optužuje gradonačelnika grada Paca de la Torea da ne čini ništa za lokalno stanovništvo, koje se sada proteruje iz grada u kojem su rođeni.

Osim toga, deo meštana smatra da su i za poskupljenja u restoranima poslednjih meseci krivi turisti.

Podeli: