Život

Utorak, 05.03.2024.

12:28

Kada se smatra potpuno mrtvom, ona vaskrsne: Natalijina ramonda, simbol srpskog naroda VIDEO

Cvet Natalijina ramonda došao je u centar pažnje nakon što je pesma inspirisana ovom biljkom pobedila na izboru Pesme za Evroviziju.

Izvor: B92, Prva TV

Kada se smatra potpuno mrtvom, ona vaskrsne: Natalijina ramonda, simbol srpskog naroda VIDEO
Foto: Shutterstock/RukiMedia

Numera "Ramonda", koju izvodi Teya Dora inspirisana je cvetom-feniksom, koji je odavno simbol Srbije.

"Mi Natalijinu ramondu koristimo kao simbol primirja u Prvom svetskom ratu. Sve biljke iz ovog roda predstavljaju biljke vaskrsnice. Feniksi koji iz jednog mrtvog stanja ponovo ožive i ponovo mogu da vrše svoje fiziološke i biohemijske procese. Kada nema dovoljno vode na staništu, one ulaze u stanje anabioze kada smatramo da je biljka potpuno uginula, međutim nakon samo jedne kiše potrebno je 48 sati da biljka ponovo oživi i nastavi razviće", objašnjava profesor dr Milorad Vujičić ispred Botaničke bašte "Jevremovac". Ovu biljku vidimo i svakog 11. novembra kada obeležavamo Dan primirja u Prvom svetskom ratu i podsećamo se na žrtvu našeg naroda i posleratnu obnovu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grci besni: Sprema se izdaja Srba

Grčki list Demokratija objavio tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nemci.

11:58

23.5.2024.

1 d

Svet

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

9:22

23.5.2024.

1 d

Podeli: