Uskoro dokumentarni film "KOŠARE"

U režiji Đorđa Bojanića i đakona Dejana Jovanovića. Narator Boško Kozarski.

Život

Izvor: srpskaistorija.com/ Ðorðe Bojaniæ

Petak, 01.03.2024.

12:44

Uskoro dokumentarni film
EPA-PHOTO/EPA/STR/BOSTIAN SLATENSEK

U filmu će govoriti heroj sa Košara Darko Anđelković.

Čućete i kazivanja i pesmu o heroju sa Košara Ivanu Vasojeviću Jaguaru koju kazuje njegov brat dr Danilo Vasojević.

Ivan Vasojević zvani Jaguar, bio je vodnik Vojske Jugoslavije. Poginuo je u bici na Košarama 11. aprila 1999. godine u borbi sa albanskim teroristima, kada je zajedno sa 12 vojnika i psom majorom Listerom branio granični kamen C 4/6. Neustrašivi Jaguar je poveo 12 srpskih junaka na 300 terorista, tada su poginuli i Predrag Bogosavljević, Milenko Božić, Darko Bjelobrk i pas major Lester. Vodnik Ivan Vasojević posthumno je odlikovan Ordenom za zasluge u oblastima odbrane i bezbednosti prvog stepena.

Košare i Paštrik, su srpski Termopili. To je i najveća bitka u novijoj srpskoj istoriji, mesto na kojem se branio opstanak Srbije.

Bitno je da se Srpstvo budi i da se neda da ta deca vojnici odu u zaborav svi koji su život dali za našu otadžbinu Srbiju!

O bici za Košare se mnogo priča a premalo zna.

Najteži i najsuroviji deo ove granice, bile su planine koje svi balkanski narodi nazivaju prokletim planinama, ili Prokletijama. Upravo na ovom mestu, na Juničkoj planini nalazi se karaula Košare, smeštena između Peći i Đakovice, na samo 200 m od državne granice sa Republikom Albanijom.

Ni korak nazad! Nema povlačenja! – jedina je komanda koja je 1999. godine na državnoj granici sa Albanijom bila suvišna…

To svi moramo da znamo, naglašava Đorđe Bojanić.

Ovo će biti kratka priča i ponosna.

Košare su herojski podvig pripadnika Vojske Jugoslavije koji su zaustavili kopnenu agresiju na našu zemlju 1999.godine, a većina boraca bili su deca koja su u tom vremenu služila vojni rok. Ti junaci odoleli su napadima daleko brojnijeg i tehnološki razvijenijeg neprijatelja, nateravši ga da potraži rešenje završetka agresije u potpisivanju mirovnog sporazuma. Tako da je sa Košara i Paštrika proistekla rezolucija 1244 Saveta Bezbednosti UN na osnovu koje i danas Kosovo i Metohija su sastavni deo Republike Srbije. Narodno predanje je već prepoznalo u borbama na Košarama i Paštriku, simvol otpora SR Jugoslavije novoj svetskoj Tiraniji. Što je iznedrilo rodoljubive pesme „Junaci sa Košara“, „Vila sa Košara“ i druge.

Ove godine u Hrama Svetog Vasilija Ostroškog u Nišu, na godišnjicu početka NATO agresije na Srbiju 24. marta, biti otkrivena jedinstvena spomen-kripta novim kosovskim junacima. U spomen-kripti uklesana su imena svih srpskih ratnika koji su položili živote na oltar otadžbine braneći srpsku duhovnu i nacionalnu kolijevku – Kosovo i Metohiju od 1998. do 2003. Oslikavanje u Hramu rade ruski freskoslikari.

Večna Slava Herojima sa Košara i Paštrika!

Žive Poštujmo, Mrtve Ne Zaboravimo!

*Film je rađen bez ikakvih donacija i finansija, rađen je iz duše i srca i ljubvi prema otadžbini Srbiji. Film nije profitabilan. Biće prikazan preko jutjuba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: