Život

Četvrtak, 29.02.2024.

16:03

Broje se pregledi, društvene mreže se usijale: Ovo su četiri favorita za predstavnika Srbije VIDEO

Srbija na takmičenju Pesma za Evroviziju bira predstavnika za Evroviziju, koja će se u maju održati u Švedskoj.

Izvor: B92, T.K.

Broje se pregledi, društvene mreže se usijale: Ovo su četiri favorita za predstavnika Srbije VIDEO
Antonio Ahel/ ATA Images

Poznato je prvih osam numera koje će se naći u finalu, dok će se za preostala mesta boriti 14 kompozicija u drugom polufinalu.

Ipak, pesme su izašle i pre takmičenja, pa kako se finale približava, jasnije se izdvajaju favoriti za pobedu. Izdvajaju se četiri pesme, od kojih su dve već u finalu, a dve će se potencijalno tamo naći nakon polufinalne večeri.

I prema komentarima na društvenim mrežama, ali i prema kladionicama i anketama, najviše šansi za pobedu imaju pesma “Ramonda” u izvođenju Teya Dore, te “Gnezdo orlovo”, pesma koju peva Breskvica. Tu je potom numera Konstrakte, “Novo, bolje”, kao i “Lik u ogledalu“, pesma koju peva Zorja. O jednima se više priča na društvenim mrežama, druge imaju veliki broj pregleda na Jutjubu, a kako o pobedniku odlučuju i glasovi publike i žiri, u finalu se sve može očekivati. Za sada, najviše glasova na sajtu Eurovision world ima Teya Dora, 24 odsto. Teya Dora je umetničko ime mlade Teodore Pavlovske, koja je svojim ranijim pesmama brzo stekla simpatije, posebno mlađe publike. Ona potpisuje i muziku i tekst pesme “Ramonda”. Saradnik za tekst bio je Andrija Kadrović Ajzi, a na muzici Luka Jovanović. “Ramonda” je mnogima privukla pažnju jer ima posebnu simboliku čuvenog “cveta feniksa”, endemske vrste sa Balkana. Pesma ima preko milion pregleda na Jutjubu i veliki je favorit za pobedu. Druga po broju glasova, sa 20 odsto, Anđela Ignjatović Breskvica, sa pesmom “Gnezdo orlovo”, koja je veliku prašinu podigla nakon što je objavljena. Naime, zbog teksta pesme dolazili su komentari iz inostranstva o značenju ove pesme, te s navodima da je genocidna, dok su ljudi u Srbiji komentarisali pozitivno etno-prizvuk ove pesme. Mišljenja su i dalje podeljena, ali je pesma i dalje u trendingu, a nastup u polufinalu pogledan je na Jutjubu više od 800.000 puta. Na društvenim mrežama vodi se polemika o stajlingu i performansu, ali je Breskvica svakako izborila plasman u finale. Prema glasanju na sajtu Eurovision world, treći favorit je Konstrakta, predstavnica Srbije na Evroviziji 2022. godine. Ona trenutno ima 19 odsto glasova, a još uvek nije obezbedila mesto u finalu. Za pesmu “Novo, bolje”, koja je u njenom prepoznatljivom stilu, pisala je tekst, a muziku su radili pored nje i Milovan Bošković i Jovan Antić. Sa nestrpljenjem se čeka njen nastup i komentari na društenim mrežama govore kako “Konstakta samo posmatra i čeka ponovo da odnese pobedu”. Četvrti kandidat za pobedu na Pesmi za Evroviziju je Zorja Pajić koja izvodi pesmu “Lik u ogledalu”. Ona je posebno iskočila kao favorit nakon prve polufinalne večeri i efektnog nastupa. Ona ima 16 odsto glasova na sajtu Eurovision world. Zorja i njen suprug Lazar Pajić pisali su muziku, dok je tekst Zorja radila sa Vladanom Maksimovićem. U Malmeu, na 68. takmičenju za Pesmu Evrovizije boje Srbije braniće na kraju jedna pesma, a da li će to biti neka od ovih ili će, kako to neretko biva, pobediti onaj kome nisu davane velike šanse, videćemo u subotu uveče.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: