Kanje Vest optužen za krađu

Naslednici pokojne američke pevačice Done Samer podneli su kalifornijskom saveznom sudu tužbu protiv rep zvezde Ye (Kanje Vest) i Taja Dola Sajna, tvrdeći da su muzičari "odlučili da jednostavno ukradu" njihovu pesmu "I Feel Love", i koriste je bez dozvole na zajedničkom albumu "Vultures".

Život

Izvor: B92

Sreda, 28.02.2024.

18:17

Kanje Vest optužen za krađu
Foto: Profimedia

U tužbi koju podneo Brus Sudano, udovac Done Samer i izvršitelj njenog testamenta, navodi se da je muzički duo koristio "prepoznatljive" delove pesme Done Samer u pesmi "Good (Don’t Die)", iako je njihov zahtev odbijen zbog Vestove "kontroverzne prošlosti", prenosi Gardijan.

Vest i Taj Dola Sajn zatražili su da koriste "I Feel Love" u januaru, pre objave albuma Vultures 10. februara. Naslednici Done Samer su odbili zahtev, ukazujući na ogromnu komercijalnu vrednost kompozicije "I Feel Love", ali i na potencijalnu degradaciju nasleđa pevačice.

"Zadužbina Done Samer nastoji da zaštiti vrednu intelektualnu svojinu od bilo kakvog javnog udruženja sa negativnim publicitetom", stoji u tužbi.

Dodaje se da su Vest i Taj Dola Sajn tada tražili dozvolu preko Universal Music Group, ali je njihov zahtev ponovo odbijen.

"Suočeni sa ponovljenim odbijanjem, Vest i saoptuženi su pokušali da zaobiđu ovu blokadu tako što su napravili neovlašćenu interpolaciju. Oni su koristili ikoničnu melodiju pesme kao udicu za svoju pesmu koja krši autorska prava i u suštini ponovo snimili momentalno prepoznatljive delove pesme 'I Feel Love' koristeći pevača koji zvuči slično Samer, sa malim izmenama u tekstu (takođe urađeno bez dozvole)", navodi se u tužbi.

Naslednici američke disko pevačice napominju da je tužba "više od pukog propusta tuženih da plate odgovarajuću naknadu za korišćenje tuđe muzičke imovine".

"Reč je takođe o pravima umetnika da odlučuju kako će se njihova dela koristiti i predstavljati javnosti, kao i o potrebi da se spreči bilo ko da jednostavno krade kreativna dela kada ne može da obezbedi pravo da ih koristi na zakonit način", ističe se.

Kanje Vest je bio suočen i sa drugim problemima pre objavljivanja albuma "Vultures". Pevač Ozi Ozborn je rekao da nije odobrio Vestu da koristi muziku Black Sabbath "jer je antisemit i mnogima je izazvao neizrecivu bol u srcu".

Ye, koji je legalno promenio ime iz Kanje Vest 2021. godine, izazvao je gnev 2022. nizom antisemitskih objava na društvenim mrežama, što je dovelo do raskida saradnje sa brojnim brendovima i poslovnim partnerima, uključujući Adidas, Gap i druge.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ministarstvo donelo odluku: Zatvaraju se škole

Zbog toplotnog talasa u Bangladešu, Ministarstvo prosvete i Ministarstvo osnovnog obrazovanja u toj zemlji saopštili su da će obrazovne ustanove biti zatvorene na sedam dana, zaključno sa 27. aprilom.

8:09

21.4.2024.

1 d

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

16 h

Podeli: