Palestinac u trci za Eurosong: Možda će predstavljati ovu zemlju VIDEO

Kontroverzni Palestinac je mogući predstavnik Islanda na Pesmi Evrovizije 2024. i zbog toga neki smatraju da bi učešće te zemlje moglo da bude upitno.

Život

Izvor: B92

Utorak, 27.02.2024.

18:10

Palestinac u trci za Eurosong: Možda će predstavljati ovu zemlju VIDEO
Foto: Shutterstock/Lorenzooooo

Palestinski pevač Bašar Murad (30) zvanično je najavljen kao kandidat za predstavljanje Islanda na Pesmi Evrovizije 2024. Murad je poznat po tome što se u svojoj muzici bavi temama kao što su izraelska okupacija i rodna ravnopravnost na Bliskom istoku. Palestinac je naveden među deset izvođača koji se bore za plasman u polufinalu Songvakepnina 2024, islandskog nacionalnog takmičenja.

Bašar je u Jerusalimu sarađivao sa bivšim predstavnicima Islanda na Evroviziji. Sarađivao je sa Hatari, pank-rok grupom poznatom po tome što se otvoreno protivila prisustvu Izraela na palestinskoj teritoriji, tokom takmičenja u Izraelu 2017.

Grupa je dospela na naslovne strane 2017. godine zbog političkih izjava o izraelskoj okupaciji Palestine. Ovo je rezultiralo upozorenjem izvršnog supervizora Evropske radiodifuzne unije (EBU), Jona Ola Sanda, da ne pomera granice tolerancije sindikata.

Članovi Hatarija su, uprkos upozorenju, istakli transparente i palestinsku zastavu tokom finala kada je objavljen rezultat glasanja za Island. EBU ih je na kraju kaznio novčano.

Islandsko društvo pisaca i kompozitora (ISAC) snažno se zalagalo za bojkot ukoliko Izrael ne bude diskvalifikovan. Oko 10.000 Islanđana potpisalo je peticiju za diskvalifikaciju Izraela sa takmičenja za Pesmu Evrovizije. Takođe, više od 1.400 finskih umetnika udružilo se sa islandskim muzičarima da bi diskvalifikovali Izrael.

Finska radiodifuzna kompanija će navodno bojkotovati takmičenje za Pesmu Evrovizije ako Izraelu ne bude zabranjeno da se takmiči. "Nije u skladu sa našim vrednostima da zemlja koja čini ratne zločine i nastavlja vojnu okupaciju dobije javnu pozornicu da uglača svoj imidž u ime muzike", navodi se u finskoj peticiji koju su potpisali umetnici, muzičari i profesionalci muzičke industrije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ministarstvo donelo odluku: Zatvaraju se škole

Zbog toplotnog talasa u Bangladešu, Ministarstvo prosvete i Ministarstvo osnovnog obrazovanja u toj zemlji saopštili su da će obrazovne ustanove biti zatvorene na sedam dana, zaključno sa 27. aprilom.

8:09

21.4.2024.

1 d

Podeli: