Fotografija neobičnog stvorenja iz Australije oduševila ceo svet VIDEO

Reka Mari stanište je jedne od najneobičnijih stvorenja koja žive u vodama Australije, poznata po tome što može da diše kroz zadnji deo svog tela 72 sata.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.02.2024.

16:28

Fotografija neobičnog stvorenja iz Australije oduševila ceo svet VIDEO
Foto: Profimedia

Koranjača reke Mari prilagodila se životu pod vodom nakon što se odvojila od svih ostalih živih loza kornjača pre više od 18 miliona godina.

Kornjača iz reke Mari u Kvinslendu (Australija), uglavnom se hrani vodenim biljkama, a na njenom jelovniku ponekad su i semenke, voće i larve insekata. Kornjača reke Mari ima karakterističan izgled zahvaljujući "pankerskoj" frizuri, odnosno zelenim algama koje rastu iz njene glave i tela i pomažu joj da se fino maskira i sakrije od predatora. Ona ima i dve dugačke, mesnate izbočine zvane mrene koje vire iz brade: one joj pomažu da oseti sve što se dešava u njenoj okolini.

Osim neobičnog izgleda, kornjača reke Mari poznata je po neobičnoj karakteristici koja joj služi kao "kec u rukavu", tačnije u njenoj zadnjici.

"Kornjača reke Mari može da provede dane potopljena pod vodom u kojoj bez problema diše kroz specijalizovane organe unutar svoje kloake", kaže Riki Gambs, istraživač u programu "EDGE of Existence" koji se bavi očuvanjem jedinstvenih i zanemarenih vrsta životinja.

Dok neke slatkovodne kornjače koriste svoju kožu da bi disale pod vodom, kloakalne žlezde omogućavaju kornjači reke Mari da bude duže potopljena, čak 72 sata. Kloakalne žlezde prekrivene su papilama zahvaljujući kojima kornjača dobija kiseonik koji ulazi u njen krvotok.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ministarstvo donelo odluku: Zatvaraju se škole

Zbog toplotnog talasa u Bangladešu, Ministarstvo prosvete i Ministarstvo osnovnog obrazovanja u toj zemlji saopštili su da će obrazovne ustanove biti zatvorene na sedam dana, zaključno sa 27. aprilom.

8:09

21.4.2024.

1 d

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

16 h

Podeli: