Enela ostala sama sa petoro dece na vrhu ledenog Peštera: Humanitarac želi da im pomogne FOTO

Oronula prizemna kućica na krovu srpskog Sibira, a u njoj puno ljubavi ali i tuge.

Život

Izvor: RINA

Ponedeljak, 26.02.2024.

15:15

Enela ostala sama sa petoro dece na vrhu ledenog Peštera: Humanitarac želi da im pomogne FOTO
Foto: RINA

 

Enela Paunović ostala je sama sa svoje petoro dece nakon što joj je muž Zoran preminuo pre dva meseca. Porodica je ostala bez glave kuće, a deca bez najvećeg oslonca i podrške.

Ipak, hrabra kao i svaka samohrana majka, Enela se bori za svoju nejač. Da prezime, ali i da od njih napravi dobre ljude. Struju u kući imaju, ali zato vodu donose sa udaljenog izvora i po najvećem minusu koji se na Pešteru spušta i preko dvadesetog stepena. Ona je sada za svoja tri sina i dve kćerke, i otac i majka i ne da se.

"Imamo dve krave i 20 ovaca, nastavila sam nekako tamo gde je Zoran stao. Moram da budem jaka zbog dece, ali ne mogu da lažem, mnogo je teško. Dok je muž bio živ sve je bilo drugačije, on nam je bio sigurnost da će sve biti kako treba, a sada se plašim kako ćemo prezimiti zimu. Starija deca mi pomažu koliko mogu u svemu. Dobri su i vredni, nije im teško ni da donesu vodu, ni da mi pomognu u štali", priča ova majka borac za RINU.

 

 

Foto: RINA
Foto: RINA

 

Sa suzama u očima Enela dodaje da joj je najteže upravo zbog dece i njihovog odlaska u školu, koja je poprilično daleko od njihove trošne kućice. Mališani ustaju pre zore po mraku i ljutom mrazu kako bi se spremili i stigli na nastavu.
 
"Ja ih pratim kroz šumu do jednog bunara na čistini, jer ne smem da ih pustim same. Onda oni nastavljaju do škole. Srce mi se kida svako jutro, jer neretko idu uplakani pošto ih je sve do smrti otac vozio do škole i bilo je bar malo lakše. Često to pominju, a je tada ne znam šta da im kažem, kako da ih utešim", rekla je Enela.

 Ipak, za težak život ove samohrane majke čuo je i veliki humanitarc Hido Muratović koji je pomogao mnogima, a sada planira i njima. Obišao je Enelu i njenu vrednu decu i obećao im novi dom, koji bi bio bliže gradu i školi.

   

 

Foto: RINA
"Majstori i gradnja kuće su moja briga, ja samo tražim od opštine Sjenica jedan mali plac, jedno tri ara zemlje, na kojima možemo da izgradimo novi dom za ovu namučenu porodicu. Do sada je iza nas mnogo uspešnih humanih akcija, nisu to neke luksuzne kuće od 100 kvadrata. Već dve sobe, kupatilo i špajiz, dovoljno za njih. Ništa nismo uradili ako im damo sve, jer mnogi kojima smo pomogli toliko koliko smo mogli, su posle sami svojim vrednim i poštenim radom nadogradili svoj dom. Cilj nam je da pomognemo ovoj deci, ali i da od njih napravimo ljude", izjavio je istaknuti humanitarac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant se oglasio: Spremamo se za rat

Francuska mornarica se priprema za potencijalne vojne operacije usred sve većeg rizika od oružanog sukoba, rekao je komandant francuske borbene grupe nosača admiral Žak Malar.

14:21

11.4.2024.

1 d

Podeli: