Komarci preplavili grad, vlasti strahuju od širenja bolesti VIDEO

Samo mesec dana otkako je popustila zadnja "invazija komaraca" na Buenos Ajres, glavni grad Argentine i njegova okolina ponovno su na udaru rojeva dosadnih krvopija, piše Buenos Aires Times.

Život

Izvor: Jutarnji.hr

Subota, 24.02.2024.

16:27

Komarci preplavili grad, vlasti strahuju od širenja bolesti VIDEO
Foto: Penyushkina/Shutterstock

Zbog tako velikog broja komaraca sve je više zabrinutih oko širenja Denga groznice u regiji, a lokalno stanovništvo sve se više poziva na fumigacije kako bi se uhvatilo u koštac sa širenjem vrste aedes albifasciatus, takođe poznate kao "poplavni komarci", koji su karakteristični za to područje.

Dolazak komaraca druga je takva najezda od početka godine. Stručnjaci upozoravaju da se očekuje da će rojevi trajati nekoliko nedelja, jer odrasli komarci imaju životni vek oko 20 dana. U slučaju dodatnih padavina, nevolja bi mogla i da se produži.

Pojavu ogromnog broja komara pokrenula je kiša. Jaki pljuskovi mogu uzrokovati poplave i lokve u kojima se komarci razmnožavaju. Ogroman broj komaraca pokrenuo je neobične prizore pa su se čitavi oblaci dosadnih insekata nadvili nad delovima La Plate.

Pokrajinska vlada Buenos Ajresa objavila je ove nedelje da će nastaviti sa distribucijom besplatnih repelenata stanovnicima kako bi sprečila širenje denga groznice i drugih bolesti koje prenose komarci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant se oglasio: Spremamo se za rat

Francuska mornarica se priprema za potencijalne vojne operacije usred sve većeg rizika od oružanog sukoba, rekao je komandant francuske borbene grupe nosača admiral Žak Malar.

14:21

11.4.2024.

1 d

Podeli: