Nemačka legalizuje marihuanu

Nemački parlament je podržao novi zakon koji dozvoljava rekreativnu upotrebu kanabisa.

Život

Izvor: B92

Petak, 23.02.2024.

16:00

Nemačka legalizuje marihuanu
Foto: Jiri Hera/Shutterstock

Ako poslanici glasaju za, osobama starijim od 18 godina u Nemačkoj biće dozvoljeno da poseduju određene količine kanabisa, ali stroga pravila će otežati kupovinu droge.

Pušenje kanabisa na mnogim javnim mestima postalo bi legalno od 1. aprila.

Posedovanje do 25 grama biće dozvoljeno na javnim mestima, a na privatnim posedima gornja granica bi bila 50 grama.

Policija u nekim delovima Nemačke, kao što je Berlin, često zatvara oči pred pušenjem marihuane u javnosti, iako je posedovanje droge u rekreativne svrhe ilegalno.

Upotreba droge među mladima godinama raste uprkos postojećem zakonu, kaže ministar zdravlja Karl Lauterbach, koji je inicirao reforme.

On želi da uništi crno tržište, zaštiti pušače od kontaminiranog kanabisa i smanji prihode organizovanih kriminalnih grupa.

Žestoka debata o dekriminalizaciji kanabisa godinama besni u Nemačkoj, sa zabrinutošću lekarskih grupa za mlade i konzervativcima koji kažu da će liberalizacija podstaći veću upotrebu droga.

Kao što je često slučaj u Nemačkoj, predloženi zakon o kojem se glasa je komplikovan.

Pušenje kanabisa u nekim oblastima, koja su blizu škola i sportskih terena, i dalje će biti ilegalno. Ključno, tržište će biti strogo regulisano tako da kupovina droge neće biti laka.

Originalni planovi da se dozvoli licenciranim prodavnicama i apotekama da prodaju kanabis su odbačeni zbog zabrinutosti EU da bi to moglo dovesti do porasta izvoza droge.

Umesto toga, nekomercijalni članski klubovi, nazvani "društveni klubovi kanabisa", će uzgajati i distribuirati ograničenu količinu droge.

Svaki klub će imati gornju granicu od 500 članova, konzumacija kanabisa na licu mesta neće biti dozvoljena, i članstvo će biti dostupno samo stanovnicima Nemačke.

Uzgajanje sopstvenog kanabisa će takođe biti dozvoljeno, sa do tri biljke marihuane dozvoljene po domaćinstvu.

To znači da bi Nemačka mogla biti u paradoksalnoj situaciji da dozvoli posedovanje prilično velikih količina droge - 25 grama je ekvivalent desetinama jakih tzv. džointa - dok istovremeno otežava kupovinu.

U narednim godinama, vlada želi da proceni uticaj novog zakona, i eventualno uvede licenciranu prodaju kanabisa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant se oglasio: Spremamo se za rat

Francuska mornarica se priprema za potencijalne vojne operacije usred sve većeg rizika od oružanog sukoba, rekao je komandant francuske borbene grupe nosača admiral Žak Malar.

14:21

11.4.2024.

1 d

Podeli: