Još jedna zemlja legalizuje kanabis? Novi zakon će skloniti dilere sa tržišta

Posle burne rasprave, Nemačka danas ipak glasa za legalizaciju kanabisa.

Život

Izvor: B92

Petak, 23.02.2024.

08:43

Još jedna zemlja legalizuje kanabis? Novi zakon će skloniti dilere sa tržišta
Foto: Mykola Mazuryk/Shutterstock

Ukoliko izglasaju Nemci, njihova zemlja će biti četvrta u Evropi koja je legalizovala kanabis za ličnu upotrebu. Po novom zakonu, odrasli će smeti da imaju do 25 grama, prenosi Guardian.

Njihov ministar zdravlja Karl Loterbah istakao je kako se očekuje da novi zakon skloni dilere sa tržišta, s obzirom na to da se pretpostavlja kako u Nemačkoj sedam miliona ljudi konzumira kanabis.

Svakako da jedan broj njih konzumira u medicinske svrhe, ali je zabeležen i veliki broj mladih, pa će novi zakon ujedno poboljšati i kvalitet kanabisa.

Lekari koji se protive ovome smatraju da će legalizacija samo doprineti većem riziku od stvaranja zavisnosti, te da je to direktno ugrožavanje zdravlja. Konzumacija će i dalje biti zabranjena za mlađe od 18 godina, a oni u rasponu od 18 do 21 godine moći će kupiti do 30 grama kanabisa koji sadrži maksimalno 10% THC-a.

Podsetimo, Malta i Luksemburg su nedavno legalizovali kanabis, dok je u Holandiji dozvoljen odavno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: