Lavina reakcija na udžbenik u Hrvatskoj: "Ženski polni organ je sramota" FOTO

Udžbenik prirode za 6. razred OŠ Priroda 6, u izdanju Školske knjige, u lekciji o ljudskim genitalijama u potpunosti opisuje muške genitalije, navodeći penis kao spoljašnji deo genitalija, dok u opisu ženskih genitalija vulva je potpuno nevidljiva i na crtežu i u tekstu.

Život

Izvor: Jutarnji.hr

Četvrtak, 22.02.2024.

11:09

Lavina reakcija na udžbenik u Hrvatskoj:
Foto: Shutterstock/legenda

"Razlog je jasan. Ženski polni organ je sramota, ne treba ga ni spominjati ni crtati. Moramo da naučimo devojčice da se stide svoje vulve, da budu potčinjene i potčinjene, da nauče nesigurnosti i neslobode, a dečake da naučimo da budu slobodni, dominantni i seksualno, a zatim i ljudski superiorni, i da „žene imaju samo unutrašnjih polnih organa”, navodi se u prijavi za diskriminaciju i mizoginiju koju je uputila prof. Zlata Đurđević sa Katedre za krivično procesno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Prema njenim rečima, u udžbeniku prirode u šestom razredu, čiji su autori jedan muškarac i šest žena, navodi se da se ženski polni organi sastoje od jajnika, jajovoda, materice i porođajnog kanala, dok se muški polni organi sastoje od dva testisa, dva semenovoda i mokraćno-genitalne cevi, odnosno penisa. Istovremeno, nastavlja ona, izričito se i u radnoj svesci navodi da je polni organ spoljašnji organ muškog polnog sistema.

"Vulva je izbrisana iz materijala i negira se ne samo kao deo ženskog reproduktivnog sistema i spoljašnjeg ženskog genitalnog organa, već se i vizuelno briše. Reč vagina se takođe ne pominje. Mogu samo da zamislim kako se devojčice užasavaju gledajući dve slike "muškarca koji mokre” u svom sjaju, dok se pitaju "kako ja da mokrim?“, piše u prijavi prof. Đurđević. Đurđević kaže da stariju decu ne mogu da uče da ne postoji ženski polni organ, ali insistira da se poradi na gradivu koje se prezentuje deci.

"U osmom razredu, međutim, velikoj deci više ne možemo da poričemo postojanje vagine i učimo ih da, iako je to sramota i treba da je se stide, ona ipak postoji. Umesto toga, seksističko obrazovanje se nastavlja i tada se već internalizovani osećaj stida devojaka zbog vulve otelovljuje i eksternalizuje kroz učenje i crtanje „sramnog“. Da, stidne dlake! Tako se u drugim nastavnim materijalima ili u biologiji 8. razreda naziva vulva, ženski polni organ. Ne postoji drugo objašnjenje da se u 21. veku negira postojanje spoljašnjeg ženskog genitalnog organa vulve ili naziva sramnim, patrijarhalnim i mizoginim terminom – piše prof. Đurđević u svom zahtevu ombudsmanu da preispita nastavnu građu za osnovne i srednje škole i da otkloni ovaj teški oblik diskriminacije i degradacije žena kroz oblikovanje njihovih rodnih uloga u duhu stida zbog toga što su žene", zaključila je Zlata Đurđević

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: