Život

Sreda, 21.02.2024.

19:48

Moguća diskvalifikacija izraelske pesme za Evroviziju

Evropska radiodifuzna unija (EBU) razmatra da li da diskvalifikuje izraelsku pesmu "Oktobarska kiša" za Pesmu Evrovizije jer sadrži političku poruku, javili su danas izraelski mediji pozivajući se na evropske izvore.

Izvor: B92, Beta

Moguća diskvalifikacija izraelske pesme za Evroviziju
Foto: Shutterstock/Millenius

 

Bilo je planirano da se pesma koju peva pevačica Eden Golan emituje prošle nedelje, ali je emitovanje odloženo za još nekoliko dana.

Izraelski mediji navode da je razlog odlaganja zahtev EBU da razmotri i odobri reči pesme unapred, kako bi se osiguralo da ne sadrži političke poruke.

Izvori na koji se poziva izraelski novinski sajt Ynet navode da zahtev nije neuobičajen za Izrael, te da je odredba o zabrani političkih poruka deo evrovizijskih propisa već nekoliko godina.

Pošto je EBU signalisala nameru da diskvalifikuje pesmu, Izraelska radiodifuzna korporacija je odlučila da neće menjati reči, čak i ako to znači da Izrael neće učestvovati na takmičenju za Pesmu Evrovizije ove godine.

Izraelska korporacija je nakon objavljivanja te vesti rekla da trenutno "razgovara s EBU o pesmi“.

EBU do sada nije ništa komentarisala.

 

 

 

Izraelski mediji javljaju da pesma aludira na napade Hamasa na jug Izraela 7. oktobra, kada je ubijeno oko 1.200 ljudi, većinom civila i oteto i u Pojas Gaze odvedeno više od 250 talaca.

U izraelskim napadima na Gazu u znak odmazde poginulo je više od 29.000 ljudi, najviše žena i dece.

Neki aktivisti su pozvali da se Izraelu zabrani učešće na takmičenju zbog rata u Gazi, ali EBU smatra da toj zemlji valja dozvoliti učešće.

 

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

59 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: