Stanovnici ova tri mesta u Srbiji su najdugovečniji, Ljubivoje Ršumović otkrio tajnu VIDEO

Ko je imao sreću da se rodi u Sevojnu, Kniću ili Bajinoj Bašti, može da očekuje da će biti dugovečan. To saznanje dolazi iz najnovijih statistika, koje pokazuju da građani ove tri opštine imaju najduži životni vek u celoj Srbiji.

Život

Izvor: B92, Prva TV

Sreda, 21.02.2024.

12:39

Stanovnici ova tri mesta u Srbiji su najdugovečniji, Ljubivoje Ršumović otkrio tajnu VIDEO
Foto: Printskrin/ TV Prva

Po okruzima, najdugovečniji su stanovnici Zlatiborskog okruga, a gost emisije "Jutro" na Televiziji Prva bio je pesnik i književnik Ljubivoje Ršumović, koji je rođen upravo u tom okrugu.

"Mi, Ere, smo uvek spremni na šalu, a gde je šala, tu je i smejanje, a kažu da smejanje produžava život. Naravno, to je narodna priča, ali u njoj ima istine", rekao je Ršumović.

Po njegovom mišljenju, Đorđe Glišić, koji je osnovao institut Čigota na Zlatiboru, na neki način je započeo "navalu" na Zlatibor, koji mnogi nazivaju "vazdušnom banjom."

"U razgovoru sa njim pitao sam ga: 'Profesore, šta mislite, da li je to zbog ruže vetrova koju ima Zlatibor?', a on je odgovorio: 'To je glupost, Ršumoviću, svaka planina u Srbiji ima svoju ružu vetrova", dodao je književnik. Ršumović kaže da je Zlatibor poseban zato što ima specifičnu kombinaciju minerala u zemlji, vodi i vazduhu i dolazi do dominacije magnezijuma nad kalcijumom.

"Predominacija magnezijuma stvara negativne jone, a poznato je da laki negativni joni utiču na metabolizam i hemopoetiku, odnosno stvaranje krvi", dodao je pesnik.

Život na planini ima mnogo prednosti, uključujući gajenje sopstvenog bilja, od kojeg se prave razni lekoviti napici, a sve to je nasleđe prethodnih generacija.

Više o ovoj temi i životu u planinskom predelu pogledajte u nastavku teksta u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: