Upozorenje: Satelit bez kontrole danas pada na Zemlju FOTO

Satelit bez kontrole, poznat kao ERS-2, koji je lansiran pre gotovo 30 godina, danas će pasti na Zemlju prema rečima naučnika. Evropska svemirska agencija (ESA) ističe da je nemoguće predvideti kada i gde će se to tačno dogoditi, budući da je ponovni ulazak u atmosferu prirodan i nekontrolisan od strane ljudi.

Život

Izvor: B92

Sreda, 21.02.2024.

07:51

Upozorenje: Satelit bez kontrole danas pada na Zemlju FOTO
Foto: Shutterstock/Mechanik

ERS-2 bi trebao da se raspadne na komade, a većina tih komada trebalo bi da izgore tokom prolaska kroz atmosferu.

ESA je u ponedeljak objavila poslednju prognozu, predviđajući da će satelit ponovo ući u atmosferu u sredu u 11:14 ujutru po istočnom vremenu, odnosno u 15:19 GMT, a to je 16:19 po našem vremenu, sa mogućim odstupanjem od 19 sati zbog nepredvidljive solarne aktivnosti. Fotografije satelita, napravljene između 14. januara i 3. februara, pokazuju da je ERS-2 bio na visini od preko 300 kilometara.

Sada se nalazi na oko 200 km od površine Zemlje, a kada se bude našao na 80 km očekuje se da će se satelit raspasti i većina fragmenata izgoreti u atmosferi.

Community Verified icon ESA tvrdi da su rizici povezani sa padom "veoma niski" i da fragmenti nisu ni toksični ni radioaktivni.

ERS-2 je lansiran 21. aprila 1995. godine, a njegova misija je završena 2011. godine. Nakon 16 godina rada, ESA je odlučila da ga izbaci iz orbite kako bi smanjila šanse za sudar sa drugim objektima u svemiru, prenosi Si-En-En.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

uživo Rusi spremni za kraj; Napašće najsilnije?

Rat u Ukrajini – 788. dan. Ukrajinska vojska je tokom prethodnog dana gađala ciljeve u ruskim oblastima Belgorod i Smolensk pri čemu su poginule dve osobe, povređeno je nekoliko ljudi i uništeno je skladište goriva.

21:47

21.4.2024.

1 h

Svet

"Napustite Rusiju"

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je da će uskoro zatražiti od banke Rajfajzen internešnel AG da ubrza proces smanjenja poslovanja u Rusiji.

8:02

20.4.2024.

1 d

Podeli: