Profesora poznatog univerziteta studentkinje optužile za seksualno uznemiravanje: Niko ne reaguje

Koledž Evrope u Brižu nalazi se pod lupom javnosti nakon što je jedan od profesora optužen za seksualno uznemiravanje.

Život

Izvor: B92

Utorak, 20.02.2024.

13:06

Profesora poznatog univerziteta studentkinje optužile za seksualno uznemiravanje: Niko ne reaguje
Ilustracija, Foto: Shutterstock/Volodymyr TVERDOKHLIB

Još uvek neimenovanog profesora optužila je bivša studentkinja, koja sada navodno zauzima visoku funkciju u jednoj instituciji Evropske unije. Protiv profesora je pokrenuta istraga odmah nakon što je studentkinja 7. februara ove godine poslala mejl Federiki Mogerini, rektorki fakulteta i nekadašnjoj šefici diplomatije EU. Ona je opisala nedostatak reagovanja na pritužbe tokom njenog boravka na fakultetu kao "omertu", mafijaški kodeks ćutanja.

"Tako bih to opisala", rekla je.

Nakon nje, još šest bivših studentkinja i radnica poslalo je pismo Federiki Mogerini, pozivajući je da profesoru otkaže ugovor o radu.

Portal "Politiko" navodi da su razgovarali sa više od 20 sadašnjih i bivših radnika i studenata ovog fakulteta, koji su želeli da govore anonimno o svemu.

Četiri bivše studentkinje, koje su imale oko 20 godina kada su ušle u kontakt sa profesorom, koji sada ima 50 i nešto godina, pružile su uvid u imejlove koji, prema njima, pokazuju neprimeren način komunikacije profesora.

"Politiko" piše da je Mogerinijeva održala sastanak sa profesorom, kako bi porazgovarali o pritužbi koja joj je stigla 10. januara. On se od tada povukao sa pozicije koju je imao u Brižu, ali je nastavio da radi u drugim institucijama. Druge ustanove, u kojima optuženi profesor takođe predaje, navele su da su obavešteni o tome da se protiv njega sprovodi istraga.

"Imam pravo da se ne oglašavam po ovom pitanju dok istraga ne bude gotova", rekao je optuženi profesor čije ime "Politiko" ne želi da navodi.

Detalji ispovesti studentkinje

Pritužba, na osnovu koje je formirana istraga, stigla je od studentkinje koja ima oko 20 godina, i koja je došla da završi master studije. Na fakultetu je provela oko 10 meseci.

Tokom najmanje dva meseca 2023. godine profesor joj je pisao mejlove. Dok je bila u svojoj spavaonici, u zgradi u kojoj je profesor takođe imao sobu, počeli su da razmenjuju mejlove o fakultetskim zadacima u kasnim večernjim satima.

Uskoro je profesor, koji joj je bio supervizor, počeo da joj piše o svom privatnom životu, ali joj je te poruke slao sa privatnog mejl naloga.

U jednom od mejlova napisao joj je kako je zamišlja dok šeta po kiši i da to u njemu inspiriše "zajednička osećanja" i poslao joj je fotografiju rižota sa škampima.

"Kad bih smeo, predložio bih ti da ti napravim večeru jednom", napisao je u jednom mejlu koji je poslao u novembru, dodajući da bi bilo dobro da večeraju kod njega.

Nakon zimskih praznika, početkom semestra u januaru, studentkinja je, naoružana sa 62 stranice odštampanih mejlova, tražila sastanak sa radnikom zaduženim za prava studenata. Istog dana iznela je optužbe za seksualno napastvovanje i psihološko zastrašivanje pred rektorom fakulteta.

U pismu studenata i bivšeg osoblja upućenom Mogerinijevoj 13. februara, u kojem se poziva na otpuštanje profesora, ističe se da se profesor nije ponašao tako samo ove godine.

Profesor, s druge strane, ističe da nikad nije čuo da je takvo pismo stiglo.

"Ne postoji pravilo u vezi sa odgovarajućim ili neprikladnim ponašanjem između studenta i profesora. U redu je ako šaljem mejl studentu, videti studenta je u redu, to je univerzitet... Inače univerzitet ne bi mogao da radi. Kodeks ponašanja ne govori ništa o tome da li je dozvoljeno ili nije razgovarati i to je prilično standardno na svim univerzitetima", rekao je optuženi profesor.

Ovo nije prvi put da se ovaj profesor suočio sa ovakvim pitanjima i pritužbama za nedolično ponašanje. Tokom 2012. godine šef mu je naredio da se izvini zbog incidenta zbog kojeg je prijavljen.

Naime, on je jedne večeri bio u studentskom baru, a potom je studentkinji, koju je tamo video, ali nije sa njom razgovarao, pisao na Fejsbuku. Navodno je profesor i 2014. prijavljivan za neprikladno ponašanje i mejlove koji su imali seksualnu konotaciju. Jedna studentkinja ga je prijavila da ju je pratio po ulici sve do njenog smeštaja u studentskom domu, ali profesor negira da je to uradio.

Ona tvrdi da se tada obratila nadležnima na fakultetu. ali da niko nije reagovao.

Nekoliko godina kasnije taj isti profesor je sa privatnog mejla slao poruku drugoj studentkinji, pitajući je da li je raspoložena da idu na večeru.

Profesor je tvrdio da nije upoznat sa ovim mejlovima, tako da ne može da odgovori na optužbe.

Kada je grupa, osnovana da podigne svest o rodnim društvenim nejednakostima u kampusu, sprovela anketu tokom 2016. i 2017. akademske godine, ime profesora je spomenuto u nekoliko slučajeva.

Koledž je odbio da komentariše slučaj profesora, navodeći potrebu da se zaštiti poverljivost tokom tekućeg postupka.

Profesor je odbacio optužbe, a grupa studenata i akademskih asistenata i dalje poziva na trajno otpuštanje profesora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant se oglasio: Spremamo se za rat

Francuska mornarica se priprema za potencijalne vojne operacije usred sve većeg rizika od oružanog sukoba, rekao je komandant francuske borbene grupe nosača admiral Žak Malar.

14:21

11.4.2024.

1 d

Podeli: