Još jedna zemlja počinje da kažnjava pripadnike LGBT zajednice

Belorusija je pripremila nacrt zakona kojim se kažnjava ''promovisanje netradicionalnih odnosa'', a koji se odnosi na LGBT odnose,

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.02.2024.

16:34

Još jedna zemlja počinje da kažnjava pripadnike LGBT zajednice
Foto: Angyalosi Beata/Shutterstock

Kako dalje prenosi Rojters, državni tužilac Belorusije Andrej Šved je pred poslanicima rekao da je pripremljen predlog zakona kojim se uspostavlja administrativna odgovornost za promovisanje ''nenormalnih odnosa, pedofilije i dobrovoljnog odbijanja da se imaju deca'', dodajući da je nacrt zakona u proceduri usvajanja.

Homoseksualnost je dekriminalizovana u Belorusiji 1994. godine, ali u toj zemlji nisu priznati istopolni brakovi i nisu dozvoljene Parade ponosa.

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko javno je ismevao pripadnike LGBT populacije, nazivajući gej muškarce ''perverznjacima'' i ''krajnje odvratnim''.

Zakon o anti-gej propagandi usvojen je u Rusiji 2013. godine i prema njemu je zabranjeno javno izražavanje načina života pripadnika LGBT populacije. Prošlog decembra Vrhovni sud Rusije zabranio je ono što je nazvano "međunarodnim LGBT društvenim pokretom", označivši ga kao ekstremističku organizaciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

113 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: